Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Ekonomická neutralita prinesie Maďarsku obrat od roku 2025, uviedol Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

BUDAPEŠŤ - V severomaďarskom Ostrihome sa začalo v nedeľu večer dvojdňové výjazdové rokovanie parlamentných frakcií strán vládneho bloku Fidesz-KDNP. Predseda vlády Viktor Orbán na stretnutí prezentoval ekonomický program a povedal, že ekonomická neutralita Maďarska prinesie obrat od roku 2025. S odvolaním sa na server magyarnemzet.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Pôvodne sa rokovanie frakcií pred jesennou schôdzou parlamentu malo uskutočniť v druhej polovici septembra - Maďarsko však zasiahli povodne. "Cieľom vlády je, aby naša krajina dosiahla ekonomický rast presahujúci priemer Európskej únie," zdôraznil Orbán, ktorý konštatoval, že svet sa od vypuknutia epidémie koronavírusu a vojny na Ukrajine radikálne zmenil. Ako dodal, zjednodušene možno povedať, že Východ sa ekonomicky posilňuje a Západ oslabuje.

Brusel a západný svet podľa Orbánovho vyjadrenia reagovali na túto situáciu vyhlásením studenej ekonomickej vojny, ktorá však pre Maďarsko nie je dobrá a chce sa jej vyhnúť. "Ak chce byť naša krajina úspešná, musí byť ekonomicky neutrálna. Maďarsko si musí ísť vlastnou cestou, zo Západu a Východu si treba osvojiť len to, čo je užitočné a rozumné. Všetko, čo by mohlo Maďarom uškodiť, treba odmietnuť," podčiarkol Orbán.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánEkonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu