Štvrtok10. október 2024, meniny má Slavomíra, zajtra Valentína

Potvrdenie telefonátov medzi Trumpom a Putinom by bolo podľa Bieleho domu znepokojivé

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON - Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v stredu vyhlásila, že administratíva prezidenta Joea Bidena by bola mimoriadne znepokojená, ak by boli pravdivé správy o telefonátoch exprezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

O údajných siedmich Trumpových telefonátoch po jeho odchode z Bieleho domu píše americký novinár Bob Woodward vo svojej najnovšej knihe "War" (Vojna). Odvoláva sa na nemenovaného Trumpovho asistenta. Údajne ho Trump začiatkom tohto roka poslal preč z kancelárie vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride s vysvetlením, že chce zatelefonovať Putinovi. Kniha nespresňuje obsah údajného telefonátu. Jeho tvrdenia už poprel Kremeľ aj volebný tím Donalda Trumpa.Hovorkyňa Bieleho domu uviedla, že nedokáže potvrdiť, či k telefonátom naozaj došlo.

Donald Trump a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP))

Agentúra AP pripomína, že americké spravodajské služby zistili zasahovanie Ruska do volieb v roku 2016 s cieľom pomôcť Trumpovi v súboji proti demokratke Hillary Clintonovej. Osobitý vyšetrovateľ Robert Mueller však vyhlásil, že jeho vyšetrovanie nič také nepreukázalo.

Trump patrí ku kritikom americkej podpory pre Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej invázii. Vyhlásil, že Ukrajina mala urobiť ústupky Rusku ešte pred inváziou v roku 2022. Vyzdvihoval taktiež svoje dobré vzťahy s Putinom a ruského lídra označil za "celkom šikovného", pretože napadol Ukrajinu.

Viac o téme: TelefonátDonald TrumpBiely domVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu