Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Zvuky výbuchov, civilisti na úteku a neustále bzučanie dronov: Slovenka žijúca v Libanone prehovorila o napätej situácii

Izraelský raketový útok v Libanone Zobraziť galériu (2)
Izraelský raketový útok v Libanone (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein))

BEJRÚT - Nepríjemné bzučanie prieskumných dronov nad hlavou, občasné zvuky výbuchov po izraelských útokoch v meste a rad civilistov utekajúcich z juhu Libanonu, ktorí spia na voľných priestranstvách alebo vo svojich autách: tak pre agentúru ČTK vykreslila aktuálnu situáciu v Bejrúte Slovenka, ktorá tu dlhodobo žije.

„V Bejrúte je teraz situácia napätá. K bombardovaniu južných predmestí dochádza v podstate každý deň,“ opisuje stav v 2,4 miliónovom meste od vyostrenia konfliktu medzi Izraelom a libanonským radikálnym hnutím Hizballáh zo začiatku minulého týždňa. "Nás napríklad v noci zo stredy na štvrtok prebudil výbuch v centre mesta. K zvuku explózií treba ešte pripísať, že tu nad nami každý deň lieta prieskumný dron, ktorý robí dosť veľký hluk. Je to veľmi nepríjemný bzučivý zvuk, z ktorého bolí hlava a nedá sa pred ním uniknúť,“ hovorí Slovenka, ktorá si neželala byť menovaná.

Vládny špeciál s občanmi SR z Libanonu pristál v Bratislave (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Libanonská metropola teraz pociťuje veľký tlak tisícov a tisícov ľudí, ktorí pred bojmi na juhu krajiny utekajú. Celkom je v 5,6 miliónovej krajine okolo 1,2 milióna vnútorne vysídlených. „V mojom okolí žije niekoľko rodín, u ktorých teraz prespávajú príbuzní z juhu. Ďalší ľudia, ak mohli, utiekli do hôr, alebo do severnejších provincií, pretože sa domnievajú, že tam k bombardovaniu nedôjde,“ poznamenáva Slovenka.

Pretože nie je možné počítať s veľkou pomocou štátu, musia sa podľa nej ľudia spoľahnúť predovšetkým na seba a svojich blízkych. „Kto môže, snaží sa nájsť ubytovanie u svojich rodín a známych. Pokiaľ to nie je možné… tak títo ľudia v mnohých prípadoch zostali na ulici,“ rozpráva s tým, že hľadajú bezpečie napríklad v univerzitnom areáli na severe metropoly.

„Vysídlení ľudia z južných predmestí sa tu usadili okolo brán a múrov univerzity, pretože sa domnievajú, že univerzita nebude bombardovaná,“ ​​hovorí. „Tí, ktorí majú autá, žijú teraz v autách. Niektorí majú stany. Iní majú len deky a matrace rozložené na zemi. Týmto spôsobom tu len pri jednej z univerzitných brán žije päť až šesť rodín aj s malými deťmi,“ dodáva.

K životu v meste počas konfliktu, ktorý si len od minulého pondelka v Libanone vyžiadal viac ako tisíc životor, patrí popri zvuku dronov a explózií tiež časté húkanie sanitiek. „Žijeme neďaleko jednej z najväčších nemocníc v krajine a každý deň tu počujeme sanitky, ktoré privážajú zranených,“ opisuje žena, podľa ktorej sa mnoho miestnych bojí aj o zdravotníkov, pretože „niekoľkokrát už izraelská armáda cielila na zdravotnícke strediská alebo zdravotníkov v teréne“.

Zvuky výbuchov, civilisti na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

Vojna na juhu krajiny a izraelské údery na Bejrút aj ďalšie oblasti prinútili rad cudzincov k tomu, aby Libanon opustili. Slovenka ale podľa svojich slov pozná množstvo cudzincov, ktorí v hlavnom meste zostávajú a nechystajú sa odísť. „Často ide o partnerov a partnerky libanonských občanov, ktorí nemôžu odísť, alebo o rodiny s deťmi, ktoré tu žijú dlhodobo a majú tu zázemie,“ myslí si.

Zostávajú podľa nej aj preto, že majú s nestabilitou krajiny skúsenosti. „Niektorí tu boli aj počas vojny v roku 2006 a predpokladajú, že vývoj tohto konfliktu bude podobný,“ dopĺňa. Takzvaná druhá libanonská vojna si pred 18 rokmi vyžiadala 1 300 mŕtvych Libanoncov a 165 životov Izraelčanov. Terajší konflikt už ju počtom obetí na libanonskej strane prekonal.

Viac o téme: LibanonBejrút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu