Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Desivé zábery kamery: VIDEO Zrútila sa ruská stíhačka, posádka neprežila

Posádka haváriu lietadla neprežila.
Posádka haváriu lietadla neprežila. (Zdroj: YouTube/screenshot)

VIANG ČAN - Dňa 4. októbra sa v Laose zrútilo ruské cvičné prúdové lietadlo Jak-130 počas toho, ako laoský pilot trénoval manéver zvaný Immelmannova slučka, ktorý sa používa na únik z boja. Lietadlo spadlo do vodnej nádrže a obaja členovia posádky pri nehode zahynuli. Ich telá boli nájdené a vytiahnuté z vraku, pričom agentúra AP zverejnila videozáznam z tejto tragédie.

Laos tieto lietadlá získal z Ruska. Prvé tri z desiatich dodaných strojov dorazili koncom roka 2018. Nákup, ktorý zahŕňal aj náhradné diely, muníciu a pozemné vybavenie, stál Laos 300 miliónov dolárov. Súčasťou dohody bola aj dodávka tankov T-72.

Tento nákup znamenal návrat prúdových lietadiel do výzbroje Laosu, ktorý predtým používal MiGy-21, no neskôr ich musel vyradiť.

Jak-130 je tiež vo výzbroji ruského letectva, kde nahrádza staršie L-39 Albatros. Rusko tieto lietadlá exportovalo do krajín ako Alžírsko, Mjanmarsko a Bangladéš, pričom aj Bielorusko ich zaradilo do svojho letectva. Jak-130 môže niesť až tri tony výzbroje, vrátane rakiet vzduch-vzduch R-73, a ďalšiu výzbroj je možné umiestniť pod šiestimi závesnými bodmi pod krídlami, píše portál novinky.cz.

Vývoj lietadla Jak-130 začal ako spoločný projekt s talianskou firmou Alenia Aermacchi, pričom cieľom bolo vytvoriť moderné cvičné lietadlo. Po šiestich rokoch spolupráce, v roku 1999, sa však partnerstvo rozpadlo. Každá z firiem sa rozhodla pokračovať vo vývoji vlastnej verzie stroja. Taliani vyvinuli svoje lietadlo pod názvom M-346 Master, zatiaľ čo ruský Jakovlev vytvoril Jak-130. V roku 2002 bol Jak-130 úspešný v ruskom tendri na nový cvičný stroj, čím sa stal oficiálnym výcvikovým lietadlom pre ruské letectvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu