Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Zverejnili REBRÍČEK najbohatších ľudí v Česku: Medzi TOP miliardármi sú aj dvaja Slováci!

Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4 Zobraziť galériu (2)
Český premiér Andrej Babiš počas rokovanie V4 (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Dedička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou zostáva aj naďalej na čele rebríčka najbohatších ľudí v Česku. Podľa časopisu Forbes predstavuje hodnota jej majetku viac ako 15 miliárd eur. Na popredných priečkach tohtoročného poradia pritom figurujú aj dvaja Slováci. Andrej Babiš je s majetkom 3 miliardy eur na siedmom mieste a tesne za top desiatkou je Tomáš Chrenek s majetkom bezmála dve miliardy eur.

Rebríček stovky najbohatších ľudí Česka, ktorých celkový majetok predstavuje takmer 2,6 bilióna korún, zverejnil časopis na svojom webe. Na druhom mieste je rovnako ako vlani väčšinový vlastník Energetického a priemyselného holdingu (EPH) Daniel Křetínský s majetkom viac ako 11 miliárd eur. Tretí  skončil majiteľ investičnej skupiny KKCG Karol Komárek. Jeho majetok vyčíslil Forbes na približne 8,5 miliardy eur. 

Na popredných miestach aj dvaja Slováci

Na popredných miestach aj tento rok zotrval rodák z Bratislavy Andrej Babiš. Bývalý premiér a stále aktívny politik je na siedmom mieste s majetkom tri miliardy eur. Oproti vlaňajšku sa však výrazne prepadol, keď sa hodnota jeho majetku znížila o 3,6 miliardy. Holding Agrofert, ktorý Babiš založil a roky vlastnil, vložil v roku 2017 kvôli novele zákona o konflikte záujmov do zverenských fondov. Na Slovensku je známa najmä jeho chemička Duslo v Šali, hydinárne Hyza či pekárne Penam. 

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Druhému Slovákovi patrí v rebríčku najbohatších Čechov 11. miesto. 61-ročný Tomáš Chrenek pochádza z Nitry a bohatým sa stal najmä vďaka výrobe ocele. Spoluvlastník Třineckých železiarní a metalurgickej skupiny Moravia Steel vlastní bohatstvo v hodnote takmer dve miliardy eur. Najväčším aktívom jeho impéria sa však stala zdravotnícka skupina Agel, ktorej hodnotu vyčíslili audítori už na viac ako jeden a pol miliardy eur.

Spodná hranica pre zaradenie do rebríčka stovky najmajetnejších Čechov v tomto roku dosiahla 158 miliónov eur. Celkovo sa imanie najbohatších Čechov medziročne zvýšilo o 5,25 miliardy eur. Uzávierka údajov, z ktorých Forbes pri zostavovaní rebríčka vychádzal, bola tento rok 16. septembra.

Magazín Forbes pri výpočte vychádza z verejne dostupných informácií o firmách, hovorí s ich výkonnými a finančnými riaditeľmi, analyzuje zisky, obraty i dlhy spoločností a ďalšie údaje, ktoré potom konzultujú s finančnými analytikmi a odborníkmi na oceňovanie firiem. Aj tak je ale výpočet majetku len kvalifikovaný odhad, nie ultimátne číslo.

Viac o téme: ForbesAndrej BabišTomáš Chrenek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu