Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Rezort vnútra sa dohodol s Babišom: Rozhorčená reakcia Fialu! ÚPN trvá na tom, že bol agentom ŠtB

Bývalý český premiér Andrej Babiš AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Bývalý český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, SITA/AP Photo/Laszlo Balogh, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Dohoda, ktorá mnohým vyrazila dych. Slovenské ministerstvo vnútra uzavrelo zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej ŠtB. Zatiaľ, čo rezort vedený ministrom Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) tento svoj krok obhajuje, český premiér Petr Fiala (ODS) neskrýva pobúrenie. Jasný odkaz o tom, čo si o celej veci myslí, posiela aj ústav pamäti národa.

aktuálne video 

Matúš Šutaj Eštok o zmiere Ministerstva vnútra SR s Andrejom Babišom (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Slovenské ministerstvo vnútra uznalo, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval. "Babiš sa zaviazal, že voči štátu neuplatní žiadne nároky na náhradu škody ani na nemajetkovú ujmu v súvislosti s touto evidenciou a tiež, že zoberie späť sťažnosti podané na Európskom súde pre ľudské práva a nebude si uplatňovať nároky na spravodlivé zadosťučinenie v peniazoch," uviedol rezort. Súdny  zmier podľa nich schválil príslušný súd a je teda v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.Rezort tiež vysvetlil, že k uzavretiu zmieru pristúpilo po dôkladnom zhodnotení právnej situácie a ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu. "Dali sme si vypracovať dve nezávislé externé právne analýzy, ktoré potvrdili, že existuje vysoké riziko prehry v predmetnom súdnom konaní," uviedli. Dodali, že prípadná prehra na súde by znamenala riziko vysokých finančných strát pre štát v súvislosti s odškodnením.

Argumentom pre zvolený postup boli pre ministerstvo aj verdikty v skutkovo a obsahovo totožnom súdnom spore medzi Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa. "Vo všetkých stupňoch súdneho konania vrátane Najvyššieho súdu bol Babiš ako žalobca úspešný, čo výrazne oslabilo našu pozíciu v tomto novom spore. ÚPN uspel len na Ústavnom súde pre to, že Andrej Babiš mal podať žalobu voči ministerstvu vnútra a nie voči ÚPN," uviedlo ministerstvo. Tvrdí, že s prihliadnutím na doterajší skutkový stav v pôvodnom súdnom konaní voči ÚPN a predpoklade totožného hodnotenia príslušným súdom sa ministerstvo nachádzalo v dôkaznej núdzi.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (4)
Petr Fiala  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Fiala hovorí o politickej dohode

Na krok nášho rezortu vnútra reagovala aj česká strana. Český premiér Petr Fiala tvrdí, že Andrej Babiš sa opäť pokúša ohýbať fakty a odvoláva sa pri tom na „pelmel“ rôznych novinových článkov. „V jeho svete nie je zjavne podstatné, aká je pravda, ale ako fakty čo najviac zastrieť a ohnúť vo svoj prospech,“ povedal. „Oznámená úplne neuveriteľná politická dohoda o jeho spolupráci s ŠtB, ktorú uzavrel so spriatelenými politikmi na Slovensku, je toho najnovším dôkazom. Rozsudok nezávislého súdu nahradil obyčajný obchod. Toto je perspektíva, ktorú Andrej Babiš fakticky ponúka našej krajine,“ tvrdí.

 

Andrej Babiš se opět pokouší ohýbat fakta a odvolává se při tom na pelmel různých novinových článků. V jeho světě není...

Posted by Petr Fiala on Monday, October 21, 2024

Podľa Ústavu pamäti národa zasa oprávnenosť evidencie Andreja Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB dokazujú viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú. „Rozhodnutie Ministerstva vnútra SR uzavrieť zmier s A. Babišom na tomto fakte nič nemení,“ odkázali.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol v zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (4)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šutaj Eštok politické dohody domieta 

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok však dnes odmietol, že by za uzatvorením zmieru s bývalým českým premiérom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti bola akákoľvek politická dohoda. "Jeden z tých dôvodov, prečo sme dospeli k záveru na základe analýz k zmieru, je, že tam bola hmotná núdza v tomto prípade. Ústav pamäti národa (ÚPN) prehral všetky súdy na okresnom, krajskom i na najvyššom súde, úspešným bol iba na ústavnom súde, kde napádal to, že pán Babiš nemal žalovať ÚPN, ale ministerstvo vnútra. Vecne sú tri rozsudky - okresného, krajského aj najvyššieho súdu, ktoré dávajú, bohužiaľ, za pravdu pánovi Babišovi, a preto aj tá analýza nám odporúčala uzavrieť tento zmier, aby sme predišli ekonomickým stratám," povedal novinárom slovenský minister vnútra, ktorý sa v Komárne zúčastní na rokovaní lídrov Slovenska, Srbska a Maďarska o nelegálnej migrácii.

Šutaj Eštok vylúčil v tomto prípade akékoľvek zákulisné dohody, napríklad Babišovu podporu Petra Pellegriniho v kampani prezidentských volieb, a zdôraznil, že za týmto krokom jeho rezortu nie je žiadna politika. Dodal, že iniciátorom zmieru bol Babiš.

Viac o téme: ČeskoMinisterstvo vnútraÚstav pamäti národaŠtBAgent Bureš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu