Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Pri zhromaždení na podporu Palestínčanov utrpelo zranenia 30 policajt

Tisíce propalestínskych demonštrantov v uliciach Ríma.
Tisíce propalestínskych demonštrantov v uliciach Ríma. (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

RÍM - Približne 30 policajtov a najmenej štyria demonštranti utrpeli v sobotu zranenia pri potýčkach počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov v Ríme, informujeme na základe správy agentúry ANSA.

Niektorí z protestujúcich v centre hlavného mesta hádzali na policajtov kamene, fľaše, petardy a iné predmety. Tá na útoky odpovedala vodnými delami či slzotvorným plynom, píše ANSA. Najmenej 19 protestujúcich polícia zadržala. Ľudia v uliciach vyzývali na zastavenie dodávok zbraní pre Izrael a skandovali heslá proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a talianskej premiérke Georgii Meloniovej, ktorá viackrát dôrazne odsúdila násilie na Blízkom východe.

Zhromaždenia pred prvým výročím začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa konajú po celom svete. Demonštranti vyzývajú najmä na zastavenie bojov v Pásme Gazy a Libanone. Ukončenie násilia požadujú aj svetoví lídri vrátane šéfa Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

O život prišlo približne 42-tisíc ľudí

V pondelok uplynie rok od rýchleho útoku Hamasu a ďalších militantných skupín, kedy zahynulo v Izraeli viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky Hamasu vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá. Odvetná ofenzíva izraelskej armády v Pásme Gazy pripravila o život už približne 42.000 ľudí, tiež prevažne civilistov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva palestínskej enklávy ovládanej Hamasom. OSN považuje túto bilanciu za spoľahlivú.

Viac o téme: ZhromaždeniePolícia TalianskoPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu