Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Polícia v Holandsku zatkla viacero propalestínskych demonštrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Holandská polícia v pondelok zatkla viacero propalestínskych demonštrantov, ktorí narušili spomienkové stretnutie v Amsterdame pri príležitosti prvého výročia rozsiahleho útoku na Izrael, ktorý viedla palestínska militantná skupina Hamas. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Polícia zasahovala počas smútočného zhromaždenia proizraelskej skupiny na námestí Dam, ktoré narušili propalestínski demonštranti. Tí sa snažili prehlušiť spomienkové zhromaždenie skandovaním sloganov.

archívne video

Hamran vysvetľuje, ako prebiehalo vyšetrovanie a zadržanie podozrivých v akcii Ezechiel 7 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zhromaždenie po celý čas strážili príslušníci poriadkových síl, ktorí zasiahli proti propalestínskym demonštrantom. Polícia obkľúčila niekoľko desiatok osôb so zahalenými tvárami a mávajúcich vlajkami, aby ich oddelila od proizraelského zhromaždenia. Podľa reportéra AFP policajti chytili jednu ženu v strednom veku a odvliekli ju do obrnenej dodávky.

Polícia propalestínsku skupinu vyzvala na rozchod. Neskôr oznámila, že skupinu zatkla "za porušenie zákona o verejných zhromaždeniach," píše AFP. Propalestínske protesty sa uskutočnili aj na viacerých ďalších miestach po celej krajine. Holandský premiér Dick Shoof a ďalší vysokopostavení politickí predstavitelia si výročie útoku pripomenuli v amsterdamskej synagóge.

Militanti Hamasu vedú vojnu s Izraelom od 7. októbra 2023, keď zaútočili na juh krajiny. Útok si vyžiadal 1205 obetí, väčšinu tvorili civilisti. Hamas taktiež do Pásma Gazy uniesol 250 ľudí. Po útoku Hamasu začal Izrael s odvetnou ofenzívou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41-tisíc ľudí. Takmer všetci z 2,4 milióna obyvateľov pásma boli v dôsledku zhoršujúcej sa humanitárnej krízy aspoň raz vysídlení zo svojich domovov.

Viac o téme: Polícia NemeckoHolandskoPropalestínski demoštranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu