Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zahraniční umelci adresovali Vučičovi list na podporu bieloruského novinára

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, v pondelok vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko, píše agentúra AFP.

Obe filmové hviezdy patria medzi 783 umelcov, ktorí podpísali list adresovaný srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi v mene aktivistu a novinára Andreja Gnjota. Gnjot je v Srbsku v domácom väzení na základe žiadosti Bieloruska o jeho vydanie pre obvinenia z prania špinavých peňazí, ktoré sú podľa signatárov listu politicky motivované.

archívne video

HZS pátrala po bieloruskom turistovi, telo sa našlo na poľskej strane Tatier (Zdroj: hzs.sk)

Gnjot bol jedným z organizátorov protivládnych protestov v Minsku v roku 2020 proti údajne zmanipulovaným prezidentským voľbám. Zatkli ho v októbri 2023 v Belehrade, kde natáčal reklamné video. Stalo sa tak na základe zatykača Interpolu v súvislosti s daňovým podvodom vo výške stoviek miliónov eur. Interpol však medzičasom zatykač stiahol.

Prvé rozhodnutie o Gnjotovom vydaní padlo v decembri, neskôr ho však zrušili a vec vrátili súdu nižšej inštancie, ktorý 31. mája rozhodol v prospech jeho vydania. Minulý týždeň srbský odvolací súd po druhý raz zrušil nariadenie o vydaní a prípad opätovne vrátil súdu nižšej inštancie.

Viac o téme: PodporaListUmelciVydanieSrbskoBieloruskoNovinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu