Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Exprezident v Peru dostal za korupciu v súvislosti s brazílskym stavebným gigantom takýto trest

Alejandro Toledo
Alejandro Toledo (Zdroj: SITA/AP/Martin Mejia)

LIMA - Na 20 rokov a šesť mesiacov väzenia odsúdili v pondelok bývalého peruánskeho prezidenta Alejandra Toleda v prípade korupčného škandálu v súvislosti s brazílskym stavebným gigantom Odebrecht, informuje agentúra AP.

Miestne úrady obvinili Toleda z prijatia úplatku vo výške 35 miliónov dolárov od spoločnosti Odebrecht výmenou za povolenie výstavby diaľnice v tejto latinskoamerickej krajine. Verdikt peruánskeho vrchného súdu v metropole Lima prišiel po niekoľkých rokoch právnych ťahaníc vrátane toho, či môže byť Toledo, ktorý v krajine vládol v rokoch 2001 až 2006, vydaný do Peru zo Spojených štátov, kde v čase svojho zatknutia žil.

archívne video

Špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika uznali za vinného, trest nedostal (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Spoločnosť Odebrecht, ktorá vybudovala niektoré z najvýznamnejších infraštruktúrnych projektov v Latinskej Amerike, v roku 2016 americkým úradom priznala, že vládne zákazky v tomto regióne získavala pomocou štedrých úplatkov.

Vyšetrovanie amerického ministerstva spravodlivosti sa týkalo niekoľkých krajín vrátane Mexika, Guatemaly a Ekvádoru. Konkrétne v Peru obvinili úrady Toleda a ďalších troch tamojších exprezidentov z prijímania úplatkov od tohto stavebného giganta, spresňuje AP. Toledo všetky obvinenia voči svojej osobe odmietal.

Sudkyňa Inés Rojasová verdikt odôvodnila tým, že Toledove obete boli občania Peru, ktorí mu "dôverovali" ako svojmu prezidentovi. Ako zdôraznila, vo funkcii, ktorú vykonával, bol Toledo "zodpovedný za spravovanie verejných financií" i za "ochranu a zaistenie správneho" využívania zdrojov. "Miesto toho však podviedol štát," podotkla. Právnici 78-ročného Toleda podľa agentúry AFP už avizovali, že sa voči rozsudku odvolá.

Viac o téme: KorupciaTrestPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu