Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Ďalšia krajina posilní protivzdušnú obranu ďalšími systémami krátkeho a stredného dosahu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

VILNIUS — Litva v záujme posilnenia svojej protivzdušnej obrany kúpi ďalšie systémy krátkeho a stredného dosahu NASAMS a MSHORAD za viac ako 360 miliónov eur. Kúpne zmluvy s výrobcami oboch zbraňových systémov boli podpísané tento týždeň, informoval v piatok podľa agentúry DPA litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas.

"Protivzdušná obrana je kľúčovou spôsobilosťou nielen v Litve, ale v celej Severoatlantickej aliancii," povedal Kasčiunas. Nový systém NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) dostane Litva v roku 2028. Ide o protilietadlový raketový systém stredného dosahu, ktorý vznikol v polovici 90. rokov na základe požiadaviek nórskej armády v spolupráci nórskej firmy Kongsberg a amerického výrobcu Raytheon.

Aká je výhoda tohto systému?

Systém protivzdušnej obrany krátkeho dosahu RBS70 NG (MSHORAD) je určený na zabezpečenie ochrany mobilných pozemných síl, zariadení a kritickej infraštruktúry pred hrozbami zo vzduchu. Výhodou tohto systému je mobilita a odolnosť voči elektromagnetickému rušeniu, ako aj kompatibilita s raketami a inými systémami protivzdušnej obrany litovskej armády.

Litva už predtým kúpila niekoľko zbraňových systémov

Litovská armáda dostane systém RBS70 NG, ktorý vyrába švédska firma Saab Bofors Dynamics, integrovaný do obrneného terénneho vozidla JLTV do roku 2029. Litva už predtým kúpila niekoľko týchto zbraňových systémov a má v úmysle zaobstarať si aj poľský prenosný systém protivzdušnej obrany Piorun určený na ničenie nízko letiacich lietadiel, helikoptér a dronov. Litva hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad a Bieloruskom, ktoré je spojencom Ruska v jeho vojne na Ukrajine. Tento konflikt považuje Vilnius za priamu hrozbu pre svoju bezpečnosť, preto zvýšil svoje vojenské výdavky a masívne vyzbrojuje armádu.

Viac o téme: HraniceLitvaProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu