Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Švédsko aktualizuje brožúru z čias studenej vojny s radami pre núdzové situácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédsko v priebehu októbra vydá ďalšiu aktualizáciu brožúry s radami pre civilné núdzové situácie z čias studenej vojny, pričom nová verzia bude "upravená tak, aby lepšie odrážala súčasnú realitu bezpečnostnej politiky". Bude zahŕňať napríklad rady, čo robiť v prípade jadrových útokov.

Publikácia s názvom "Ak príde kríza alebo vojna" obsahuje ponaučenia z ruskej invázie na Ukrajinu z roku 2022, uviedli v utorok príslušné úrady. "Nie je žiadnym tajomstvom, že bezpečnostná situácia sa od vydania predchádzajúcej brožúry v roku 2018 zhoršila," povedal na tlačovej konferencii švédsky minister civilnej obrany Carl-Oskar Bohlin.Minister uviedol, že vojenské ohrozenie Švédska sa zvýšilo a nemožno vylúčiť ozbrojený útok. "Obraz hrozieb je komplexnejší ako predtým a zahŕňa kybernetické útoky, vplyvové operácie, ako aj riziko sabotáže," povedal Bohlin.Aktualizovanú verziu budú distribuovať medzi 18. a 29. októbrom, pričom viac ako päť miliónov kusov rozošlú "na posilnenie prípravy domácností na krízy a vojnu". Brožúra bude k dispozícii aj v digitálnej podobe.

Švédsky minister civilnej obrany Carl-Oskar Bohlin
Zobraziť galériu (2)
Švédsky minister civilnej obrany Carl-Oskar Bohlin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

Okrem praktických rád, týkajúcich sa kybernetických a teroristických útokov, pandemických a environmentálnych hrozieb, ako aj konvenčnej vojny, táto 31-stranová brožúra obsahuje aj informácie o sebaobrane, psychologickej obrane, digitálnej bezpečnosti a ochrane pred náletmi. "Bola navrhnutá tak, aby domácnostiam poskytla vedomosti, ktoré potrebujú na to, aby boli schopné rýchlo konať v krízovej situácii," uviedol Bohlin.Medzi novými príspevkami je aj jeden o tom, ako zastaviť krvácajúcu ranu.

V brožúre sa stručne uvádza, že "v prípade útoku jadrovými, chemickými alebo biologickými zbraňami sa treba kryť rovnako ako pri leteckom útoku". "Najlepšiu ochranu poskytujú kryty. Po niekoľkých dňoch sa radiácia prudko zníži," píše sa v aktualizovanej publikácii.Brožúra sa odvoláva na skutočnosť, že Švédsko v marci oficiálne vstúpilo do NATO ako 32. člen tejto transatlantickej vojenskej aliancie, čím ukončilo desaťročia svojej neutrality po druhej svetovej vojne a stáročia širšej neangažovanosti. Prvé vydanie brožúry "Ak príde vojna" vyšlo počas druhej svetovej vojny.

Viac o téme: RadyVojnaBrožúraAktualizáciaŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu