Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Dvanástich aktivistov odsúdili za vlaňajší útok dron na letisku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Dovedna 12 osôb odsúdili v piatok v Minsku za pomoc pri spáchaní vlaňajšieho "teroristického činu", a síce útoku dronu na leteckú základňu Mačuliščy neďaleko Minsku, pri ktorom bolo poškodené ruské vojenské lietadlo A-50. Odsúdeným uložili dvoj až 25-ročné tresty odňatia slobody. Oznámila to v bieloruská generálna prokuratúra, informujeme podľa agentúry Reuters.

Mestský súd v Minsku uznal obžalovaných za vinných z terorizmu, extrémizmu a ďalších závažných trestných činov. Bezprostredne nebolo známe koľkých z nich súdili v neprítomnosti. Hlavný obžalovaný, Ukrajinec Nikolaj Švec, bol v neprítomnosti odsúdený na 25 rokov väzenia. Tento muž poskytol vlani v apríli bieloruskej štátnej televízii rozhovor, v ktorom podrobne opísal, ako zmienený útok plánoval. Podľa bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna bol však z väzby prepustený v júni v rámci väzenskej výmeny s Ukrajinou.

Rusko aj Bielorusko najskôr ich tvrdenie označili za klamstvo

Bieloruskí protivládni aktivisti vo februári 2023 oznámili, že pri zmienenom útoku zničili pozorovacie lietadlo A-50. Rusko aj Bielorusko najskôr ich tvrdenie označili za klamstvo a bieloruská štátna televízia dokonca zverejnila zábery údajne nepoškodeného stroja A-50. Približne o týždeň neskôr však Minsk informoval o tom, že v súvislosti s pokusom o sabotáž na zmienenom letisku Mačuliščy zadržal "teroristu" a jeho viac ako 20 komplicov.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, blízky spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina, vtedy z tejto akcie obviňoval ukrajinské bezpečnostné služby a americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA). Zároveň tvrdil, že zmienené lietadlo pri útoku "malým dronom" utrpelo len povrchové škody.

Viac o téme: Letiskoútok BieloruskoDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu