Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Libanon rokuje o ochrane zdravotníkov v konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BEJRÚT - Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v piatok zintenzívnil svoje diplomatické kontakty, aby dosiahol, že izraelské letectvo nebude v Libanone útočiť na záchranárov a hasičov, ktorí prevážajú obete a zranených. Informujeme s odvolaním sa na správy libanonského spravodajského webu L'Orient-Le Jour (OLJ).

Libanonský premiér na brífingu informoval, že Izrael útočil na záchranárske zložky aj v piatok. Pri týchto útokoch zameraných na južné predmestia Bejrútu a juh krajiny prišlo o život ďalších najmenej osem záchranárov. Libanonský premiér okrem toho dodal, že izraelské bezpilotné lietadlo v piatok ráno vypálilo raketu na sanitku Islamského zdravotníckeho výboru (CSI) spájaného s radikálnym proiránskym hnutím Hizballáh.

Izraelské útoky zabili 97 pracovníkov rôznych humanitárnych organizácií

OLJ doplnil, že dve nemocnice v južnom Libanone a nemocnica sv. Terézie na južnom predmestí Bejrútu v piatok oznámili, že v dôsledku izraelských útokov prerušia svoju činnosť. Okrem útokov izraelskej armády majú tieto nemocnice aj problémy so zásobovaním a nedostatkom personálu. Podľa správy, ktorú vypracoval minister zdravotníctva Firás Abiad, izraelské útoky do štvrtka zabili 97 a zranili 188 pracovníkov rôznych humanitárnych organizácií, poškodili 45 zdravotníckych zariadení a 128 zdravotníckych vozidiel.

Míkátí odsúdil útoky na zdravotníkov a zdravotnícku infraštruktúru a upozornil, že sú v rozpore s medzinárodným právom a humanitárnymi pravidlami. Cezhraničné prestrelky medzi libanonským proiránskym hnutím Hizballáh a Izraelom sa zintenzívnili už takmer pred rokom, keď sa v palestínskom Pásme Gazy začala vojna medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas, ktorá je dôsledkom vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Kým Hizballáh svoje útoky na oblasti na severe Izraela zdôvodňuje ako podporu svojho palestínskeho spojenca - Hamasu, Izrael ako cieľ svojich útokov voči Hizballáhu uvádza snahu dosiahnuť, aby sa sever Izraela stal bezpečným pre návrat vysídlencov, ktorí sa odtiaľ evakuovali po vypuknutí vojny v Pásme Gazy. Svoje operácie v pohraničí s Libanonom izraelská armáda výrazne zintenzívnila od 23. septembra. Podľa oficiálnych údajov agentúry AFP V Libanone si táto eskalácia vyžiadala už viac ako 1110 obetí na životoch.

Izrael od začiatku pozemnej operácie zneškodnil 250 bojovníkov Hizballáhu

Izraelská armáda odhaduje, že od začiatku pozemnej operácie na juhu Libanonu zameranej proti hnutiu Hizballáh zneškodnila približne 250 militantov Hizballáhu vrátane viacerých jeho veliteľov. V piatok to uviedol hovorca izraelskej armády Nadav Šošani. Hizballáh zatiaľ nezverejnil žiadne údaje o počte obetí. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Šošani taktiež uviedol, že armáda stále vyhodnocuje škody spôsobené štvrtkovými leteckými útokmi na juhu Bejrútu. Ich terčom podľa neho bolo veliteľstvo spravodajskej služby Hizballáhu. Od začiatku pozemnej invázie zasiahli izraelské zložky viac ako 2000 objektov vrátane vojenských budov a zbraní. Armáda taktiež oznámila, že dvaja jej vojaci z brigády Golani zahynuli v boji a ďalší dvaja boli ťažko zranení na severe Izraela.

Viac o téme: IzraelLibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu