Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

KRUTOSŤ ruského väzenia: VIDEO Jurij (23) pred vojnou rozprával tromi jazykmi, TERAZ je NEMÝ a takmer ochrnul

Ukrajinský vojak Jurij Hulčuk (23) a jeho stretnutie s matkou MIlanou. Počas zajatia v ruskom gulagu onemel.
Ukrajinský vojak Jurij Hulčuk (23) a jeho stretnutie s matkou MIlanou. Počas zajatia v ruskom gulagu onemel. (Zdroj: TikTok/shtefan_01)

MARIUPOL - Vojna na Ukrajine si vyžiadala svoju daň na osudoch mnohých ľudí. Jedným z nich je aj Jurij. Mohol sa stať úspešným absolventom univerzity, ktorý sa dorozumie prakticky na celom svete. Prišla však vojna a celý jeho sen sa rozplynul. Navyše ako vojak ukrajinskej armády sa dostal do ruského zajatia. Už je síce na slobode, ale prestal hovoriť.

Jurij Hulčuk (23) patril k mladým mužom, ktorý po vyhlásení mobilizácie išli brániť svoju vlasť. Ako vojak ukrajinskej armády sa v roku 2022 dostal do ruského zajatia. Daily Mail informuje, že týranie väzňov bolo neznesiteľné. Elektrošoky v ruskom gulagu mali dostávať cez pohlavné orgány. Dozorcovia ich pravidelne týrali. Jurij mal dostávať dávky z paralyzéru do nôh tak často, že takmer ochrnul. 

Takmer žiadna reakcia

Po tom, ako sa dostal na slobodu, sa na jeho psychickom stave bohužiaľ nič nezmenilo. Zostal traumatizovaný a sotva zareagoval na svoju matku, keď sa s ňou videl po viac ako dvoch rokoch. Lekárka Milana Kompaniietsová na záberoch synovi Jurijmu hovorí: "Synček môj, tak veľmi si mi chýbal. Bez teba život nemá zmysel. Si naše slnko, naša pýcha a šťastie." Mladý Jurij však takmer na nič z toho nereagoval. Zmohol sa len na objatie. 

@shtefan_01

Мати і очі воїна який побачив ад в полоні... Витримки тобі і швидкого відновлення.

♬ оригинальный звук - Nikola

Matka Milana hľadala svojho syna takmer dva roky. Stále dúfala, že je ešte nažive. Pri páde oceliarní v Mariupole v apríli 2022 nebol medzi mŕtvymi, čo jej každým dňom dávalo nádej, že sa znovu stretnú. Nakoniec spoznala svojho Jurijho na jednej z fotografií ukrajinských zajatcov, i keď už vyzeral úplne inak. 

Celý čas ho hľadala

Jurij patril medzi skupinu väzňov, ktorá sa dostala na slobodu v rámci výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou. O strašných praktikách a mučení v ruskom gulagu na území Moldavska sa dozvedela od iných bývalých zajatcov. Osobne sa s niektorými stretla. Napokon našla ukrajinského gardistu, ktorý zdieľal celu s jej synom. "Rozprávali sme sa každý a celé hodiny. Dozvedela som sa od neho veci, ktoré som ako matka radšej nemala ani počuť," povedala.

Initiative for Human Rights na Ukrajine uvádza, že Jurijho Hulčuka, podobne ako ostatných ukrajinských zajatcov, mučili, až napokon prestal hovoriť. "Myslím, že dostal mŕtvicu. Môj Jurij hovoril plynule anglicky, čínsky a poľsky. Bol veľmi zhovorčivý, no po tom všetkom úplne prestal rozprávať. Keď som počula o tých elektrošokoch do pohlavných orgánov, mala som chuť kričať a plakať zároveň. Nikdy som nerozumela slovám Ronalda Reagana, keď označil Sovietsky zväz za 'ríšu zla'. Teraz to už chápem," dodala. 

Chcel brániť vlasť

Jurij Hulčuk po ruskej invázii na Ukrajinu trval na tom, že odíde z univerzity a pripojí sa k 36. námornej brigáde. Do zajatia sa dostal už v prvý rok vojny. K výmene zajatcov, ktorej bol súčasťou, došlo 14. septembra tohto roku. Jediné, na čo sa Jurij hneď po výmene zmohol, boli slová napísané rodičov: "Mama, si krásna ako vždy. Otec je stále šedivý."

Viac o téme: TýranieGulagZajatieElektrošokyNemýRuskoStrata rečiVojna na UkrajineJurij Hulčuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu