Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

USA tvrdia, že narušili ruské snahy o počítačové podvody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty vydali príkaz na zhabanie 41 internetových domén používaných pracovníkov ruských tajných služieb a ich agentov na páchanie počítačových podvodov a ďalšej trestnej činnosti. Uviedlo to dnes americké ministerstvo spravodlivosti.

Ministerstvo doplnilo, že rokovalo súbežne s právnymi krokmi spoločnosti Microsoft, ktorých cieľom je zabaviť 66 internetových domén používaných rovnakými aktérmi. Zhabané domény mali používať hackeri napojení na ruskú tajnú službu FSB.

archívne video

Informatika deti nudí, učitelia nevedia, čo s tým - Tatiana Švrčková, Slovak Telekom a.s.

Zástupkyňa generálneho prokurátora Lisa Monacová uviedla, že ruská vláda systém zriadila s cieľom ukradnúť citlivé informácie amerických občanov. Využívala zdanlivo legitímne e-mailové účty, aby oklamala obete a donútila ich prezradiť prihlasovacie údaje.

Podľa čiastočne odtajneného miestoprísažného vyhlásenia podaného na podporu vládneho príkazu boli zhabané domény použité hackermi zo skupiny Callisto alebo hackermi pre ňu pracujúcimi na neoprávnený prístup k počítačom s cieľom získať informácie z nemenovaného ministerstva alebo agentúry Spojených štátov a získať informácií z chránených počítačov alebo poškodenia chránených počítačov. Skupina Callisto sa snažila získať neoprávnený prístup k počítačom a e-mailovým účtom vlády USA a ďalších a odcudziť z nich cenné informácie.

Microsoft zároveň oznámil, že podal občianskoprávnu žalobu na zhabanie 66 internetových domén, ktoré tiež používali subjekty skupiny Callisto. Microsoft pozoroval, že medzi januárom 2023 a augustom 2024 sa skupina zamerala na viac ako 30 subjektov a organizácií, ako novinárov, analytických a výskumných centier a mimovládnych organizácií, s cieľom získať citlivé informácie a zasahovať do ich činnosti.

Viac o téme: Tajné službyRuskoUSAInternetové domény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu