Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Fínsky prezident sa stretne v Číne so Si Ťin-pchingom: O čo ide?

Alexander Stubb
Alexander Stubb (Zdroj: X/TheCalvinCooli1)

OSLO - Fínsky prezident Alexander Stubb absolvuje koncom októbra návštevu Číny, kde sa stretne s prezidentom Si Ťin-pchingom a ďalšími vysokopostavenými vládnymi predstaviteľmi. Oznámila to v stredu fínska vláda, informuje správa agentúry Reuters.

Stubb bude v Číne rokovať o bilaterálnych vzťahoch ako aj o vojne na Ukrajine a iných záležitostiach súvisiacich s bezpečnosťou, uviedla jeho kancelária. Stubbova návšteva Číny sa pritom uskutoční medzi 28. a 31. októbrom.

archívne video

Na Slovensko doviezli z Fínska prvé zo 76 vozidiel 8x8 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Diplomacia medzi Čínou a Fínskom je v súčasnosti v chúlostivej situácii vzhľadom na incident z vlaňajšieho októbra súvisiaci s poškodením plynovodu Balticconnector a možnou úlohou nákladnej lode registrovanej v Hongkongu v tomto incidente.

Fínski vyšetrovatelia počas stále prebiehajúceho vyšetrovania prišli k záveru, že plynovod zrejme poškodila kotva, ktorú loď cez neho ťahala. Poškodenie plynovodu pritom narušilo energetickú bezpečnosť Fínska a vyústilo do nákladnej opravy, ktorá trvala pol roka. Stubbov predchodca Sauli Niinistö uviedol v marci pri odchode z funkcie, že diplomatické jednanie ohľadom incidentu zahŕňa na oboch stráňach "jemnú no odhodlanú prácu".

Viac o téme: Návšteva ČínaAlexander StubbSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu