Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Čína o skúšobnom odpálení balistickej strely vopred informovala Francúzsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ, PEKING - Čína o svojom skúšobnom odpálení medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) vopred informovala Francúzsko. Raketa dopadla neďaleko výlučnej ekonomickej zóny Francúzskej Polynézie v Tichom oceáne, uviedli vo štvrtok tamojšie úrady. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Test rakety tohto typu uskutočnila Čína ešte v stredu po prvý raz za posledné desaťročia. Strela podľa čínskeho ministerstva obrany niesla atrapu bojovej hlavice a išlo o "rutinnú súčasť ročného plánu" Pekingu, ktorá nebola namierená proti žiadnej inej krajine. Podľa Pekingu dopadla do očakávanej oblasti v mori.

archívne video

Slávnostná vojenská prehliadka počas celoslovenských osláv 80. výročia SNP (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Úrad vysokého komisára Francúzska vo Francúzskej Polynézii vo štvrtok uviedol, že Čína o skúške informovala vopred a Francúzsko svoj postoj k tejto veci ešte objasní. Spojené štáty americké taktiež podľa svojho vyhlásenia obdržali "čiastočné predbežné oznámenie o teste rakety ICBM". Zároveň to onačili za "krok správnym smerom", ktorý pomáha predchádzať "nedorozumeniam a omylom".

Skúška však vyvolala protesty zo strany krajín v regióne. Napríklad Japonsko uviedlo, že vopred informované nebolo, zatiaľ čo Austrália požadovala "vysvetlenie" a Nový Zéland odpálenie označil za "nevítaný a znepokojujúci" krok.

Peking v posledných rokoch zintenzívnil vývoj jadrových zbraní a zvýšil aj výdavky na obranu. Americké ministerstvo obrany minulý október varovalo, že Čína buduje svoj zbrojný arzenál omnoho rýchlejšie, než USA predpokladali. Pentagón podľa údajov z mája 2023 tvrdí, že Čína má viac než 500 funkčných jadrových hlavíc a do konca desaťročia ich bude pravdepodobne mať vyše 1000.

Viac o téme: InformovanieČínaFrancúzskoBalistická strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu