Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Putinov poskok Medvedev sa vyhráža: Zaútočíme na podmorské káble! NATO je v pohotovosti

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko hrozí útokom na podmorské káble. NATO reaguje zvýšenými ochrannými opatreniami.

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev oznámil, že podmorské káble sa teraz považujú za legitímny cieľ Ruska. Rozhodnutie je založené na predpoklade, že Západ sa podieľal na zničení Nord Streamu 2, ako uvádza „Business Insider“.

archívne video

Výbuch potrubia Nord Stream (Zdroj: Profimedia)

Medvedev na telegrame povedal: „Ak predpokladáme, že západné krajiny sú spoluvinníkmi na vyhodení Nord Streams do vzduchu, nie je dôvod - ani morálny - ktorý by nám mohol zabrániť v zničení komunikačných káblov našich nepriateľov na morskom dne."

NATO zvyšuje ochranné opatrenia

NATO už na túto hrozbu zareagovalo. Podľa správy v The Economist krajiny NATO zvýšili letecké a námorné hliadky v blízkosti kritickej infraštruktúry, vrátane káblových trás.

Šéf spravodajskej služby NATO David Cattler už varoval, že Rusko možno plánuje zamerať sa na káble ako odvetu za podporu Západu pre Ukrajinu.

Globálny vplyv

Hrozba sabotáže na podmorské káble sa neobmedzuje len na Európu. K takýmto incidentom už došlo v Červenom mori a vo východnej Ázii, pričom Čína je okrem iného podozrivá z úmyselného prerušenia káblov v blízkosti Taiwanu. Dôsledky takýchto útokov sú vážne, pretože môžu masívne ovplyvniť globálnu internetovú infraštruktúru.

Viac o téme: RuskoUkrajinaDmitrij MedvedevPodmorské káble
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu