Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Južná Kórea nakúpi samovražedné drony z Poľska: Chce svoju armádu vybaviť účinnými a lacnými zbraňami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

SOUL - Juhokórejské ministerstvo obrany v stredu podpísalo dohodu o nákupe takzvaných samovražedných dronov z Poľska. Cieľom je armádu lepšie vybaviť lacnými, ale účinnými zbraňami, informuje agentúra Jonhap.

Na základe dohody podpísanej s poľskou firmou WB Electronics SA Južná Kórea v novembri získa drony Warmate, pričom nasadiť by ich mala do konca roka. Vzhľadom na zmluvné záväzky ministerstvo obrany nezverejnilo množstvo ani cenu bezpilotných lietadiel.

archívne video

Polícia využíva na monitorovanie dopravnej situácie v mieste konania sa koncertu aj služobné drony (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Soul dohodu podpísal v období, keď sa drony tohto typu stali dôležitou zbraňou, pretože dokážu útočiť na tanky a iné ciele a ničiť ich s vysokou presnosťou pri relatívne nízkych nákladoch.

Aj Severná Kórea zdvojnásobuje výrobu vlastných samovražedných dronov. Vodca Kim Čong-un v auguste dohliadal na skúšky rôznych bezpilotných lietadiel a vyzval na vývoj a výrobu ďalších samovražedných dronov, aby sa jeho totalitná krajina lepšie pripravila na prípadnú vojnu.

V tejto súvislosti jeden z predstaviteľov juhokórejského ministerstva obrany uviedol, že rýchlosť obstarávania bola jedným z hlavných dôvodov rozhodnutia nakúpiť bezpilotné lietadlá práve z Poľska. Poznamenal, že Varšava dodávala takéto drony aj Ukrajine na použitie vo vojne s Ruskom.

Viac o téme: NákupPoľskoJužná KóreaSamovražedné drony
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu