Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Kim Čong-un sa opäť vyhráža jadrovými zbraňami! V prípade konfliktu ich použije

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Vodca KĽDR Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un znovu varoval USA a Južnú Kóreu, že proti nim môže v prípade konfliktu použiť jadrové zbrane. Obvinil obe krajiny z provokácie a podnecovania nevraživosti na Kórejskom polostrove. Podľa agentúry AP o tom dnes informovali severokórejské štátne médiá.

Kim Čong-un sa vyhrážal preventívnym použitím jadrových zbraní už mnohokrát, no jeho najnovšie varovanie prichádza v čase pred americkými voľbami v USA, ktoré sa budú konať na budúci mesiac. Podľa expertov môže KĽDR v tomto období zosilniť nepriateľské aktivity, píše AP.

archívne video

Kim Čong-un sa zúčastnil slávnostného položenia základného kameňa výstavby 10 000 bytov (Zdroj: profimedia.sk)

V pondelkovom prejave na Kim Čong-unovej univerzite národnej obrany, ktorá je po vodcovi pomenovaná, Kim povedal, že Severná Kórea "bez váhania zapojí všetky svoje útočné kapacity proti svojim nepriateľom, ak sa pokúsi použiť ozbrojené sily" proti Severnej Kórei, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

"Použitie jadrových zbraní sa v tom prípade nevylučuje," uviedol Kim. Podľa neho Severná Kórea musí upevniť svoju pozíciu strán použitia jadrových zbraní, pretože Južná Kórea a USA chcú posilniť svoje vojenské spojenectvo založené na spoločnom jadrovom a strategickom plánovaní. To by podľa neho narušilo rovnováhu síl na Kórejskom polostrove.

Kim odkazuje pravdepodobne na smernicu, ktorú podpísali USA a Južná Kórea

Kim pravdepodobne odkazoval na novú smernicu o odstrašení, ktorú Južná Kórea a USA podpísali v júli a ktorá hovorí o tom, že krajina v prípade útoku spojí sily. Spojenecké krajiny tak chcú lepšie čeliť jadrovým hrozbám zo strany KĽDR. Južná Kórea totiž na rozdiel od USA nevlastní jadrové zbrane.

Od zavedenia agresívnej jadrovej politiky v roku 2022 Severná Kórea opakovane sľubuje ako prvá použiť jadrové zbrane, ak usúdi, že je krajina v ohrození. Mnohí odborníci však pochybujú, či je toho Severná Kórea schopná, keďže je jej armáda v porovnaní s americkými a juhokórejskými silami slabšia. Americkí a juhokórejskí predstavitelia varovali, že pokus Pchjongjangu o použitie jadrových zbraní by mal za následok koniec Kimovej vlády.

V posledných týždňoch sa na Kórejskom polostrove prehlbuje napätie. Severná Kórea v septembri odhalila zariadenia na obohacovanie uránu na výrobu jadrových zbraní a vykonáva množstvo raketových testov. Od roku 2019, keď skrachovali diplomatické rokovania medzi USA a Severnou Kóreou o jadrovom programe KĽDR, je všetka výmena a kooperácia medzi dvoma Kóreami utlmená.

Viac o téme: Jadrové zbraneKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu