Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Južná Kórea uzavrie strategické partnerstvo so Singapurom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SINGAPUR - Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v utorok uviedol, že jeho krajina sa dohodla na nadviazaní strategického partnerstva so Singapurom na budúci rok, na 50. výročie nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Jun, ktorý je na návšteve Singapuru na summite s tamojším premiérom Lawrencom Wongom, povedal, že krajiny v rámci strategického partnerstva prehĺbia spoluprácu v oblastiach ako je umelá inteligencia a startupy.

archívne video

Slovenský robot Ľudmila bude súťažiť na robotickej olympiáde v Singapure (Zdroj: TASR/ František Iván)

Predstavitelia oboch krajín podpísali aj memorandum o porozumení o spolupráci v oblasti dodávok skvapalneného zemného plynu, čo prispeje k stabilite medzinárodného dodávateľského reťazca, povedal juhokórejský prezident. Spolupráca môže zahŕňať výmenu skvapalneného zemného plynu, spoločné nákupy a tiež spoluprácu v reakcii na akékoľvek krízy dodávateľského reťazca, píše Reuters.

Jun v pondelok navštívil aj Filipíny, kde sa s tamojším prezidentom Ferdinandom Marcosom taktiež dohodli na posilnení obrannej spolupráce na úroveň strategického partnerstva. Spoločne podpísali aj dohodu o vzájomnej spolupráci pobrežných stráží a tiež v oblasti jadrovej energie.

Juhokórejský prezident sa zo Singapuru presunie do Laosu, kde sa zúčastní na regionálnom summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a niekoľko ďalších krajín.

Viac o téme: SingapurJužná KóreaStrategické partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu