Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Pre pacientov s COVID-19 je naďalej dostupný liek Paxlovid, tvrdí rezort zdravotníctva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BrATISLAVA - Pre pacientov s ochorením COVID-19 je aj naďalej v dostatočnom množstve zabezpečený liek Paxlovid. Určený je najmä na liečbu mierneho a ťažkého priebehu ochorenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o tom informovalo na webe.

"Zásoby lieku Paxlovid, ktoré obstaralo ministerstvo zdravotníctva, sú u držiteľa povolenia na veľkodistribúciu liekov v dostatočnom množstve a obyvatelia Slovenskej republiky sa nemusia obávať jeho výpadku," ubezpečil rezort. Predpísanie tohto lieku môže indikovať ošetrujúci lekár prostredníctvom receptu alebo preskripčného záznamu (ereceptu).

archívne video

Tlačová konferencia predstaviteľov opozičných strán k medzinárodnej hanbe na pôde WHO (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Liek je určený aj pre pacientov s ochorením COVID-19 na základe pozitívneho antigénového testu vykonaného v domácom prostredí, ak majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia do piatich dní od nástupu symptómov.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou. Tiež pacienti so závažnou poruchou imunity alebo s rizikom závažného priebehu infekcie ochorenia COVID-19 na základe rozhodnutia lekára.

Viac o téme: PacientiCovid-19Ministerstvo zdravotníctva SRPaxlovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu