Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Slovensko podporí výstavbu nového urýchľovača CERN-u, uviedol Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ŽENEVA - Slovensko by mohlo zohrať významnú úlohu pri výstavbe nového výkonnejšieho urýchľovača v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) a podieľať by sa na tom mohli aj študenti a doktorandi zo Slovenska. Povedal to prezident SR Peter Pellegrini počas návštevy CERN-u pri oslavách 70. výročia založenia inštitúcie, informuje osobitná spravodajkyňa TASR.

Prezidentovi podľa jeho slov chýba väčšie zapojenie sa študentov a doktorandov zo Slovenska v tejto európskej organizácii, preto je rád, že súčasťou delegácie je aj minister školstva Tomáš Drucker. Slovensko by podľa Pellegriniho malo využiť svoje know-how a posilniť svoju vedu účasťou v projektoch CERN-u, ktorý podľa neho patrí k svetovej špičke.

archívne video

Príhovor prezidenta Pellegriniho počas Dňa ozbrojených síl SR, v Brezovej pod Bradlom (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Zdôraznil, že v CERN-e sa odohrávajú významné fyzikálne experimenty a vývoj veľkého množstva technológií, ktoré majú vplyv aj na bežných ľudí. Experimenty v minulosti napríklad viedli k vzniku informačného systému World Wide Web či vynájdeniu dotykovej obrazovky. Významný je podľa Pellegriniho aj presah do zdravotníctva, keďže vďaka objavom tejto organizácie je v súčasnosti možné napríklad precíznejšie liečiť onkologické ochorenia. Slovenskí odborníci si z CERN-u taktiež môžu priniesť domov dôležité skúsenosti, uviedol prezident.

Investície do CERN-u zo strany SR vníma Pellegrini pozitívne, pretože prínosy ich výrazne prevyšujú. "Myslím si, že v tomto Slovensko patrí naozaj k výnimočnému klubu, pretože z Európskej únie je tu len 19 krajín, ktoré sú súčasťou projektu CERN. Celkovo je tu len 24 krajín sveta, takže ide o exkluzívny klub a aj týmto Slovensko prispieva k vývoju moderných technológií, nových objavov - nielen pre seba, ale pre celý svet," doplnil Pellegrini.

Viac o téme: VýstavbaSlovenskoPeter PellegriniCERN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu