Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Mierové jednotky OSN nemôžu pre útoky v Libanone riadne hliadkovať

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa zo severného Izraela smerom na Libanon v blízkosti izraelsko-libanonskej hranice, pondelok 30. septembra 2024. Zobraziť galériu (2)
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa zo severného Izraela smerom na Libanon v blízkosti izraelsko-libanonskej hranice, pondelok 30. septembra 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Baz Ratner)

NEW YORK - Mierové jednotky OSN v Libanone nemôžu vykonávať hliadky v dôsledku intenzívnych útokov Izraela a hnutia Hizballáh, oznámil v pondelok hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Naše dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) sú naďalej na svojich pozíciách v oblasti pôsobnosti misie, pričom intenzita bojov im bráni v pohybe a v plnení úloh, ktoré im boli zverené," uviedol Dujarric.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Dodal, že mierové sily "sú schopné pozorovaní z miest, kde sa nachádzajú, ale nemôžu vykonávať cestné hliadky". Niektorí civilní zamestnanci boli podľa neho preventívne premiestnení na sever Libanonu.

UNIFIL založili v roku 1978. Ich úlohou je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Mandát tejto misie sa každoročne obnovuje. Pôsobí v nej viac ako 10 000 príslušníkov. Mierovú misiu zriadila Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) so zámerom dohliadať na stiahnutie izraelských vojsk z Libanonu a obnovenie mieru. Mala tiež pomôcť libanonskej vláde obnoviť svoju moc v oblasti.

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa zo severného Izraela smerom na Libanon v blízkosti izraelsko-libanonskej hranice, pondelok 30. septembra 2024.
Zobraziť galériu (2)
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa zo severného Izraela smerom na Libanon v blízkosti izraelsko-libanonskej hranice, pondelok 30. septembra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Baz Ratner)

Stúpenci Hizballáhu v Libanone často obviňujú UNIFIL zo spolupráce s Izraelom, zatiaľ čo Izrael viní mierové sily z ignorovania vojenských aktivít Hizballáhu v južnom Libanone, pripomína AP. Počas prebiehajúcich cezhraničných zrážok medzi Hizballáhom a izraelskými silami v južnom Libanone boli niekoľkokrát zasiahnuté zariadenia a vozidlá UNIFIL.

Viac o téme: útokyOSNLibanonHladka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu