Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Druhé kolo útokov! Izrael tvrdí, že zneškodnil veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Bernardino Hernandez)

TEL AVIV - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. Informuje správa agentúry AFP.

Vo vyhlásení izraelskej armády na platforme Telegram sa uvádza, že Ismail je "zodpovedný za mnohé teroristické činy vrátane odpálenia rakiet na územie štátu Izrael". Hizballáh tvrdenia o zabití veliteľov zatiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil.

Archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Irán označil izraelský útok na Bejrút za vojnový zločin

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a "prinesie páchateľom primeraný trest", uviedlo na platforme X. Informuje správa agentúry Reuters.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že útok je "vojnovým zločinom", za ktorý by sa mali zodpovedať Izrael aj Spojené štáty, uviedli iránske štátne médiá."Tento barbarský útok, ktorý vykonali prostredníctvom bômb darovaných Spojenými štátmi sionistickému režimu... je jasným a nepopierateľným vojnovým zločinom. Preto je americký režim tiež spolupáchateľom (…) a musí byť potrestaný," ozrejmil hovorca pre štátne médiá. 

Druhé kolo útokov! Izrael
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Bernardino Hernandez)

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

Hizballáh zaútočil na mesto Cfat

Izraelská armáda v piatok večer informovala, že mesto Cfat na severe Izraela zasiahla raketa odpálená libanonským proiránskym hnutím Hizballáh. Informuje agentúra AFP. Útok zasiahol jednu budovu a auto, polícia však nezaznamenala žiadne hlásenia o zranených alebo mŕtvych osobách.Izraelská armáda v piatok podnikla sériu intenzívnych útokov na predmestie Bejrútu, ktorých cieľom bol podľa medializovaných informácií vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Zdroje blízke Hizballáhu pre AFP uviedli, že útoky zrovnali so zemou najmenej šesť budov. Z miesta hlásia množstvo obetí.

Útok prišiel hodinu po tom, ako sa tisíce ľudí zúčastnili na pohrebe jedného z najvyšších veliteľov Hizballáhu, ktorý bol zabitý deň predtým. Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Druhé kolo útokov! Izrael
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Bernardino Hernandez)

Izrael uskutočnil druhé kolo útokov na predmestie Bejrútu

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že podnikla ďalšiu sériu útokov na južné predmestie libanonského hlavného mesta Bejrút. Najnovšími náletmi cielila na zbrane proiránskeho hnutia Hizballáh údajne uskladnené v obytných budovách. Informovala o tom agentúra AFP.

Izrael pred útokmi varoval tamojších obyvateľov, aby opustili svoje domovy a nezdržiavali sa v ich blízkosti. Hizballáh tvrdenia o zbraniach uskladnených v obytných budovách medzičasom poprel. Sobotňajším útokom na južné predmestie Bejrútu predchádzala intenzívna séria izraelských náletov na predmestie v piatok večer. Izraelské médiá informovali, že cieľom prvých úderov bol vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Podľa zdroja z prostredia hnutia je Nasralláh nažive. Z miesta útokov hlásia množstvo obetí. Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

Libanonské úrady evakuujú nemocnice

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. Informuje agentúra AFP. Ministerstvo v tejto súvislosti požiadalo nemocnice v nezasiahnutých oblastiach, aby do konca budúceho týždňa prestali prijímať neurgentné prípady a vytvorili tak priestor pre pacientov z evakuovaných nemocníc na južných predmestiach libanonskej metropoly.

Viac o téme: IzraelHamasútok LIbanonHizballáhu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu