Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Erdogan kritizuje Západ za situáciu v Libanone a chce lepšie vzťahy s USA

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

NEW YORK - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok vyhlásil, že izraelské útoky v Libanone zamerané na hnutie Hizballáh budú pokračovať dovtedy, kým bude Západ mlčať. V rozhovore pre médiá v New Yorku tiež vyjadril nádej, že nový americký prezident prispeje k lepším vzťahom medzi Ankarou a Washingtonom. Zdôraznil aj, že potenciálne zapojenie Turecka do združení BRICS a ASEAN nie je alternatívou k jeho členstvu v NATO.

Turecko viackrát odsúdilo izraelskú vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy a najnovšie rázne kritizuje kroky vlády Benjamina Netanjahua aj v prípade útokov v Libanone. Podľa Erdogana sa Izrael snaží rozšíriť vojnu z Pásma Gazy na ďalšie časti regiónu. Turecký prezident vyhlásil, že Organizácia Spojených národov je v tomto prípade bezmocná. "Keďže svet mlčí a západné krajiny poskytujú izraelskému vedeniu podporu v podobe zbraní, tieto masakre budú, žiaľ, pokračovať. Zdôraznili sme to na našich stretnutiach," povedal pred odchodom z Valného zhromaždenia OSN.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

V prípade blížiacich sa novembrových prezidentských volieb v USA Erdogan načrtol, že Ankara bola v minulosti sklamaná z republikánskych i demokratických prezidentov. Preto verí, že vzťahy so Spojenými štátmi sa zlepšia. V amerických voľbách sa proti sebe postavia republikán Donald Trump a demokratka Kamala Harrisová, ktorá je súčasnou viceprezidentkou. Trump počas svojho pôsobenia na poste prezidenta uvalil na Turecko sankcie v súvislosti s nákupom ruských obranných prostriedkov, pripomína Reuters.

Erdogan nedávno vyhlásil, že Turecko má v budúcnosti záujem prehlbovať vzťahy so zoskupením BRICS, Šanghajskou organizáciou pre spoluprácu (SCO) a Združením krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). To vyvolalo v USA a Európe obavy, že Ankara sa môže odkloniť od svojej tradične západnej geopolitickej orientácie, hoci to opakovane popiera. Turecko, ktoré je tiež kandidátom na členstvo v Európskej únii, však nemôže podľa Erdogana určovať svoju budúcnosť na základe zastaveného prístupového procesu s EÚ a musí prehĺbiť svoje vzťahy so všetkými aktérmi a regiónmi. "Zapojenie do týchto štruktúr neznamená, že opustíme NATO," zakončil turecký prezident.

Viac o téme: KritikaUSALibanonRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu