Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Turecko po vlne vrážd sprísni svoj justičný systém a obmedzí kriminalitu, prisľúbil Erdogan

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

ANKARA - Turecko sprísni svoj justičný systém s cieľom potlačiť kriminalitu po sérii vrážd, ktoré otriasli krajinou. Vyhlásil to v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Mladý muž minulý týždeň v Istanbule zabil dve 19-ročné ženy (jednej z nich sťal hlavu) a potom si vzal život. Koncom septembra 26-ročnú policajtku zase zabil muž s rozsiahlym trestným registrom.Erdogan má v úmysle uľahčiť zadržiavanie osôb, u ktorých je pravdepodobnosť opakovania trestnej činnosti, a sprísniť podmienky prepustenia odsúdených osôb. To si však vyžaduje zmenu trestného zákonníka a ďalších zákonov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

"Séria nedávnych udalostí, od mučeníckej smrti policajtky až po brutálnu vraždu dvoch mladých žien, vyvolala v našom národe oprávnenú reakciu," povedal Erdogan na zasadnutí parlamentnej skupiny svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Prezident plánuje sprísniť systém výkonu trestu, aby odsúdených nemohli prepustiť pred uplynutím desiatich percent trestu odňatia slobody."Rovnako ako všetkých ostatných nás trápi, keď vidíme zločincov s desiatkami prípadov v registroch trestov, ktorí sa voľne pohybujú na slobode," dodal Erdogan. Podľa prezidenta sa bude prihliadať na trestnú minulosť, aby sa uľahčilo zadržanie osoby, aj keď s ňou prebieha súdny proces a čaká sa na rozsudok.Tento rok v Turecku zomrelo násilnou smrťou 290 žien, pričom viac ako 160 "podozrivých" zabití úrady oficiálne klasifikovali ako samovraždy alebo nehody.

Viac o téme: VraždyKriminalitaTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu