Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Palestínsky prezident Abbás vyzval svet, aby prestal posielať Izraelu zbrane

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

NEW YORK - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval vo štvrtok Valné zhromaždenie OSN v New Yorku na zastavenie vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Izrael podľa jeho slov takmer úplne zničil Pásmo Gazy, ktoré už v súčasnosti nie je ani vhodné na život.

"Toto šialenstvo nemôže pokračovať. Celý svet je zodpovedný za to, čo sa deje našim ľuďom," povedal Abbás 193-člennému Valnému zhromaždeniu. Vyzval na komplexné a trvalé prímerie v Pásme Gazy, ukončenie útokov izraelských osadníkov na Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme. Zároveň žiadal o dodávky humanitárnej pomoci do celej Gazy a úplné stiahnutie izraelských vojsk z enklávy.

archívne video

Izraelskí vojaci objavili tunelové šachty Hamasu (Zdroj: X/ Israel Defense Forces)

"Odmietame vytváranie nárazníkových zón alebo odoberanie akýchkoľvek častí z (územia) Gazy," zdôraznil Abbás. "Palestínsky štát musí prevziať zodpovednosť za Pásmo Gazy a uplatniť v ňom svoj plný mandát a jurisdikciu vrátane hraničných priechodov, najmä na medzinárodnej hranici v Rafahu," zdôraznil. Podľa Abbása by Palestínska samospráva mala mať kontrolu nad svojimi územiami a po skončení vojny usporiadať voľby.Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon reagoval na Abbásov prejav vo vyhlásení. Skritizoval v ňom prezidenta za to, že na pôde OSN hovorí len o mierovom riešení a že neodsúdil útok militantov z Hamasu, ktorý vyvolal vojnu.

Vojna sa začala už 7. októbra minulého roka, keď Hamas zaútočil na Izrael a zabil približne 1200 ľudí. Do Pásma Gazy následne odviedol približne 250 rukojemníkov.Odvtedy izraelská armáda zničila rozsiahle územia obliehanej palestínskej enklávy, čím vyhnala z domovov takmer všetkých 2,3 milióna obyvateľov. Podľa palestínskych zdravotníckych úradov zahynulo v Pásme Gazy od začiatku vojny vyše 41.000 ľudí.

Viac o téme: ZbraneVýzvaIzraelPalestínaMahmúd Abbás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu