Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Francúzsky premiér chce obmedziť výdavky štátu: Prioritou je aj školstvo a zdravotníctvo

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: TASR/Sarah Meyssonnier/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky premiér Michel Barnier v utorok vystúpil v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, s prejavom, v ktorom načrtol priority a plány svojej vlády. Poslancov vyzval prekonať svoje rozpory a dať jeho vláde dôveru, aby spolu s parlamentom mohla pracovať pre blaho republiky. Informoval o tom na svojom webe francúzsky denník Le Monde.

V časti venovanej ekonomike Barnier upozornil, že "kolosálne" dlhy sú Damoklovým mečom visiacim nad finančným sektorom Francúzska, druhej najväčšej ekonomiky Európskej únie. Varoval, že "ak nebudeme opatrní, privedie to našu krajinu na okraj priepasti". Uviedol, že jeho cieľom je obmedziť výdavky. Oznámil aj mimoriadnu daň pre najbohatších, no nešpecifikoval, kto presne patrí do tejto skupiny daňovníkov. V hľadáčiku vlády budú aj veľké spoločnosti s veľkými ziskami.

archívne video

Na zvládnutie povodňovej situácie posiela SR Francúzsku na pomoc 25 hasičov a 16 kusov techniky (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Barnier v jedenapolhodinovom prejave k poslancom vyhlásil, že cieľom jeho vlády je, aby všetci Francúzi postihnutí vysokými životnými nákladmi videli od budúceho roka zlepšenie svojej životnej úrovne. Barnierova vláda chce podporovať poľnohospodársku výrobu a rybolov, pretože ich produkcia je "životne dôležitá pre potravinovú suverenitu a konkurencieschopnosť" Francúzska. Premiér zdôraznil, že vláda musí tento sektor podporiť aj vtedy, keď ho zasiahnu krízy – klimatické alebo sanitárne.

Nový vládny kabinet chce tiež posilniť atraktivitu učiteľskej profesie

Premiér označil vzdelávanie a školstvo za prioritu svojej vlády. V prejave poukázal najmä na potenciálny prínos učiteľov na dôchodku, ktorí by sa mohli na dobrovoľnej báze zapojiť do vzdelávacieho procesu. Vyzval na zlepšenie dostupnosti vzdelania pre študentov so zdravotným postihnutím. Zasadiť sa chce aj za rozvoj verejných služieb v ranej fáze detstva.

Za ďalšiu prioritu Barnier označil boj proti medicínskym púšťam a nedostatku opatrovateľov. Avizoval program, ktorý má francúzskym a zahraničným stážistom umožniť uzavrieť časovo obmedzené dohody na výkon lekárskej praxe na územiach s najväčším nedostatkom lekárov. Za výzvu pre rok 2025 označil otázku duševného zdravia. Pripomenul, že jeden z piatich Francúzov má psychické problémy, ktorých dôsledky na rodiny a blízkych sú nesmierne. Vyzval na lepšiu prevenciu rizikového správania, zintenzívnenie skríningu a rozvoj zdravého športu.

Avizoval, že vláda bude investovať do špecializovaných programov v oblasti zdravia, pretože "sú jediným spôsobom, ako trvalo zvýšiť dĺžku nášho zdravého života". Uviedol, že jeho vláda bude mať nulovú toleranciu voči rasizmu a antisemitizmu, ktorých miera sa vo Francúzsku v posledných mesiacoch mimoriadne zvýšila. Za nespochybniteľný označil sekulárny charakter francúzskeho štátu, zakotvenie práva na interrupciu do ústavy i právo na manželstvo pre všetkých.

Barnier o polícii

Pokiaľ ide o bezpečnosť, Barnier chce, aby polícia bola "viditeľnejšia a prítomnejšia na verejných komunikáciách". Chce sa zasadiť za zníženie podielu administratívnych úkonov policajných zložiek. Potvrdil, že chce pokračovať v plánoch vlády Gabriela Attala, ktorá zverejnila plán boja proti delikvencii mladistvých.

Na margo situácie na Blízkom východe Barnier opäť vyzval na prímerie v palestínskom Pásme Gazy. Zopakoval, že Francúzsko žiada prepustenie všetkých rukojemníkov zadržiavaných už takmer rok militantmi z Hamasu, medzi ktorými sú aj Francúzi. "Kľúč k trvalému mieru a stabilite v tomto regióne spočíva v existencii dvoch štátov," uviedol premiér. Pokiaľ ide o situáciu v Libanone, Barnier si želá čo najrýchlejšie ukončenie vojenských operácií, ktoré vážne ohrozujú stabilitu celého regiónu. V prejave spomenul aj hybridné hrozby a zopakoval, že aj pre ne je nutné pokračovať v plnení cieľov načrtnutých v zákone o vojenskom plánovaní na roky 2024-30.

Viac o téme: ŠkolstvoZdravotníctvoFrancúzskoMichel Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu