Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Francúzska centrálna banka zvýšila prognózu rastu ekonomiky v 3. štvrťroku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Francúzska ekonomika v 3. štvrťroku 2024 vrastie o niečo viac, ako sa očakávalo, keďže priemyselná aktivita v septembri nabrala tempo a usporiadanie olympijských hier v Paríži v auguste podporilo sektor služieb. Oznámila to v utorok francúzska centrálna banka.

Politická kríza v krajine a neistota spojená s ekonomickou politikou novej vlády a rozpočtom, ako aj konflikty v zahraničí zahmlievajú vyhliadky druhej najväčšej ekonomiky eurozóny, uviedla banka vo svojej mesačnej správe.Po týždňoch snáh o nájdenie nového premiéra prezident Emmanuel Macron vymenoval v septembri do funkcie konzervatívneho politického veterána Michela Barniera. Ten teraz stojí pred neľahkou úlohou - potrebuje presadiť rozpočet na rok 2025 v hlboko rozdelenom parlamente a znížiť deficit v rozpočte.

Emmanuel Macron a Michel Barnier
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron a Michel Barnier  (Zdroj: TASR/AP/Ludovic Marin/Pool Photo)

Banka na základe výsledkov najnovšieho prieskumu odhaduje, že francúzska ekonomika je na ceste k dosiahnutiu základného rastu v 3. štvrťroku o 0,2 %. To je zlepšenie oproti predchádzajúcemu odhadu z minulého mesiaca, keď očakávala rast o 0,1 až 0,2 %. Olympiáda by mohla pridať ďalšieho štvrť percenta k hospodárskemu rastu, keďže hry zvýšili aktivitu v pohostinstve, manažmente podujatí a bezpečnosti, najmä v parížskom regióne.Tento efekt však v septembri pominul a aktivita v oblasti voľného času, prenájmu áut, dočasného zamestnania a pohostinstva sa spomalila, dodala banka.

Minulý mesiac francúzsky štatistický úrad INSEE predpovedal, že sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýši v 3. štvrťroku o 0,4 %, ale potom vo 4. štvrťroku klesne o 0,1 %, keď sa oživenie z olympijských hier stratí.Prieskum centrálnej banky, do ktorého sa zapojilo 8500 podnikov, ukázal, že aktivita v priemysle by po septembrovom oživení mala v októbri zostať stabilná, ale v niektorých sektoroch služieb bude utlmená.Stavebný sektor zostal v septembri slabý s negatívnym sentimentom v prípade kníh objednávok.Ťažkosti s náborom sa len trochu zmiernili, pričom 35 % podnikov nahlásilo problémy v septembri oproti 36 % v auguste.

Viac o téme: EkonomikaCentrálna bankaPrognózaFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu