Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Irán chce v medzinárodných vzťahoch zohrávať konštruktívnu úlohu

Masúd Pezeškiján Zobraziť galériu (2)
Masúd Pezeškiján (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

NEW YORK - Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v utorok odkázal svetovým lídrom, že Teherán chce vo svojich medzinárodných vzťahoch otvoriť "konštruktívnu" kapitolu. Dal však jasne najavo, že ostatné krajiny vrátane Spojených štátov sa k tomu musia pričiniť. Informuje o tom správa z agentúry AP.

"Mojím cieľom je položiť pevné základy pre vstup mojej krajiny do novej éry, aby mohla zohrávať účinnú a konštruktívnu úlohu vo vyvíjajúcom sa svetovom poriadku," povedal Pezeškiján na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Iránsky prezident vo svojom prejave na pôde OSN podľa AP zvolil o niečo rozvážnejšiu rétoriku ako jeho predchodcovia.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v auguste otvoril dvere obnoveniu rokovaní so Spojenými štátmi o iránskom jadrovom programe a odkázal iránskej vláde, že "nie je na škodu spolupracovať s nepriateľom".

Spojené štáty v roku 2018 pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa odstúpili od dohody o iránskom jadrovom programe s odôvodnením, že bola voči Teheránu príliš veľkorysá, a obnovili tvrdé sankcie voči Iránu. Snahy o obnovenie dohody boli odvtedy neúspešné.

Masúd Pezeškiján
Zobraziť galériu (2)
Masúd Pezeškiján  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pamela Smith)

Pezeškiján vo svojom prejave tiež vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine prostredníctvom dialógu. "Snažíme sa o mier pre všetkých a nemáme v úmysle vstúpiť do konfliktu so žiadnou krajinou... Irán je proti vojne a zdôrazňuje potrebu okamžitého ukončenia vojenského konfliktu na Ukrajine," citovala jeho slová agentúra Reuters.

Iránsky prezident však nešetril ostrou kritikou na adresu Izraela. Obvinil ho zo "zverstiev, kolonializmu, zločinov proti ľudskosti a barbarstva". Izrael už takmer rok vedie vojenskú operáciu proti hnutiu Hamas v Pásme Gazy a súčasne bojuje s hnutím Hizballáh v Libanone. Irán podporuje obe tieto militantné skupiny. Pezeškiján povedal, že najnovšie izraelské útoky v Libanone nemôžu zostať bez odozvy.

Viac o téme: Medzinárodné vzťahyIránMasúd Pezeškiján Konštruktívna úloha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu