Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Príbuzní odmietajú Netanjahuove tvrdenia o počte žijúcich rukojemníkov

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

TEL AVIV - Príbuzní rukojemníkov zadržiavaných už takmer rok v palestínskom Pásme Gazy odmietajú tvrdenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že nažive ich je stále okolo 50. Podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, žije už len 30 až 35 rukojemníkov. Informoval o tom denník The Times of Israel (TOI), ktorý sa odvolal na tvrdenie Ejnav Zangaukerovej.

Jej syn Matan je v palestínskom zajatí od 7. októbra 2023, keď palestínske teroristické komandá podnikli vpád na juh Izraela a terorizovali a vraždili tam miestne obyvateľstvo. V rozhovore pre izraelský vojenský rozhlas Zangaukerová uviedla, že najbližšie tri až štyri mesiace neočakáva dohodu o rukojemníkoch, pričom ako dôvod uviedla eskaláciu situácie na severe Izraela a blížiace sa voľby v USA.

archívne video

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Ozrejmila, že medzi izraelským vyjednávacím tímom a sprostredkovateľmi nie sú žiadne podstatné kontakty. Podľa nej palestínske radikálne hnutie Hamas nie je v súčasnosti zapojené do žiadnej fázy snáh o nastolenie prímerie a prepustenie rukojemníkov.

Zangaukerová dodala, že americkí sprostredkovatelia, ktorí sa snažili uzavrieť takúto dohodu, už do značnej miery vzdali svoje úsilie. Podobne ako iní príbuzní, aj Zangaukerová obvinila Netanjahua, že zabíja jej syna, keď uprednostňuje svoju politickú budúcnosť pred budúcnosťou rukojemníkov. Pred niekoľkými mesiacmi bola jasná príležitosť na dohodu, ale Netanjahu si "zvolil eskaláciu," vyhlásila.

Viac o téme: RukojemníciIzraelBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu