Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Proiránske šiitské milície zaútočili dronom na izraelskú vojenskú základňu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

BAGDAD - Šiitská aliancia ozbrojených Iránom podporovaných skupín Islamský odpor v Iraku v noci na pondelok zaútočila dronom na vojenskú základňu izraelskej brigády Golani na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

Izraelská armáda uviedla, že dron vyslaný z Iraku zachytila v južnej časti okupovaných Golanských výšin. Pri útoku sa nikto nezranil. K dronovému útoku sa šiitské milície prihlásili aj v nedeľu. Uviedli, že útok cielil na strategické miesta na okupovaných územiach a podnikli ho zo solidarity s Palestínčanmi.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Islamský odpor v Iraku od začiatku vojny v Pásme Gazy podniká pravidelné útoky na vojenské ciele v Izraeli. Tvrdí, že nimi podporuje Palestínčanov, ktorí v Pásme Gazy bojujú proti Izraelu.

K najnovšiemu útoku tejto irackej aliancie zároveň prichádza v čase rastúceho napätia na Blízkom východe po útokoch na príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh. Pri útoku, z ktorého je obviňovaný Izrael, vybuchlo v Libanone minulý týždeň množstvo komunikačných zariadení, ktoré používali príslušníci Hizballáhu. Celkovo pri ňom zahynulo 37 ľudí.

V reakcii cez víkend Hizballáh podnikol masívny raketový útok, na ktorý Izrael odpovedal v pondelok leteckými útokmi na pozície Hizballáhu po celom Libanone.

Viac o téme: Skupinyútok IrakIzraelDronPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu