Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Izraelský minister obrany informoval USA o útokoch na pozície Hizballáhu

Joav Galant
Joav Galant (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok informoval svojho amerického rezortného kolegu Lloyda Austina o najnovšom vývoji v regióne, kde Izrael ráno podnikol sériu útokov na pozície proiránskeho hnutia Hizballáh v Libanone. Informuje o tom agentúra Reuters a denník The Times of Israel (TOI).

Galant vo svojom vyhlásení spresnil, že americkému ministrovi podal vyhodnotenie situačných hrozieb Hizballáhu a informoval ho o operáciách izraelskej armády s cieľom znížiť schopnosť Hizballáhu útočiť proti izraelským civilistom. Ministri okrem toho diskutovali aj o širšej regionálnej situácii a hrozbách, ktoré predstavuje Irán a jeho spojenci, uvádza sa vo vyhlásení izraelského ministerstva obrany.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelské letectvo podniklo v pondelok skoro ráno desiatky náletov na južný Libanon. Izraelská armáda pred tým prostredníctvom vyhlásenia svojho hovorcu i SMS správ vyzvala ľudí v oblasti, aby sa okamžite evakuovali z domov a ďalších budov, ktoré Hizballáh využíva ako sklady zbraní.

Nateraz nie je jasné, koľkých ľudí sa táto výzva týka. Komunity na oboch stranách hranice Izraela s Libanonom sú vyľudnené odvtedy, ako tam už skoro rok takmer denne dochádza k delostreleckým prestrelkám. Izrael v súvislosti s tým viní Hizballáh, že celé komunity na juhu Libanonu mení na militantné základne so skrytými raketometmi a ďalšou infraštruktúrou.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení neskôr spresnila, že jej letectvo od pondelka rána zaútočilo na viac než 150 cieľov Hizballáhu v Libanone. Do týchto útokov boli nasadené desiatky bojových lietadiel zo všetkých letiek letectva. Útoky sa začali po tom, čo izraelská armáda identifikovala prípravy Hizballáhu na uskutočnenie veľkých raketových útokov na Izrael.

Viac o téme: USAIzraelHizballáhLloyd Austin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu