Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Nová hrozba? Irán predstavil nový dron a balistickú raketu uprostred rastúceho napätia

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Irán v sobotu na vojenskej prehliadke predstavil novú balistickú raketu a vylepšený útočný dron. Informuje agentúra AFP.

Raketu Džihád na tuhé palivo navrhlo a vyrobilo letectvo iránskych Revolučných gárd a má operačný dosah 1000 kilometrov. Dron Šahíd-136B je vylepšenou verziou modelu Šahíd-136 s novými funkciami a dosahom viac ako 4000 kilometrov, uviedla štátna tlačová agentúra IRNA. Na každoročnej vojenskej prehliadke v Teheráne sa zúčastnil aj nový prezident Masúd Pezeškiján.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Dnes naše obranné a odstrašujúce schopnosti natoľko vzrástli, že žiadny démon ani nepomyslí na akúkoľvek agresiu voči nášmu drahému Iránu," povedal. "S jednotou a súdržnosťou medzi islamskými krajinami... môžeme na jeho miesto postaviť krvilačného, genocídneho uzurpátora Izrael, ktorý nepreukazuje žiadne zľutovanie s nikým, so ženami alebo deťmi, starými alebo mladými," dodal. Vojenská prehliadka sa organizuje ako pripomienka vojny v rokoch 1980-88 s Irakom Saddáma Husajna.

Blízky východ sa stal výbušným ohniskom napätia po 7. októbri 2023, keď na Izrael zaútočila Iránom podporovaná palestínska militantná skupina Hamas, čo vyvolalo vojnu v Pásme Gazy. Napätie sa ešte viac zintenzívnilo v tomto týždni, keď smrtiace sabotážne útoky na komunikačné zariadenia bojovníkov šiitskeho Hizballáhu v Libanone obmedzilo ich bojaschopnosť. Izraelský letecký útok na baštu hnutia v Bejrúte zabil v piatok 16 členov jeho elitnej jednotky Radwan Force. Británia, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty uvalili začiatkom tohto mesiaca na Irán nové sankcie, pretože podľa nich že poskytoval balistické rakety pre ruskú agresiu na Ukrajine.

Viac o téme: RaketaNapätieHrozbaIránDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu