Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Balóny z KĽDR narušili prevádzku juhokórejského letiska Inčeon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Im Sun-suk/Yonhap via AP)

SOUL - Južná Kórea v pondelok varovala pred rozhodnou vojenskou akciou v prípade, ak balóny s odpadkami vysielané zo Severnej Kórey budú predstavovať vážnu bezpečnostnú hrozbu alebo sa budú považovať za prekročenie hranice. Pchjongjang od mája poslal viac ako 5500 balónov s nákladmi odpadkov, ktoré v Južnej Kórei prerušili lety, spôsobili požiare a dokonca zasiahli vládne budovy, informovala agentúra AFP.

Väčšina balónov odoslaných z KĽDR má pripevnené vrecia s odpadovým papierom, ktoré nepredstavujú žiadne konkrétne zdravotné riziko. Obavy v Južnej Kórei však v posledných týždňoch vyvolali balóny, na ktorých boli pripevnené zariadenia spôsobujúce požiare.

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Naša armáda pozorne monitoruje severokórejskú armádu a sleduje miesto štartu balónov v reálnom čase," povedal Li Sang-jun zo Zboru náčelníkov štátov juhokórejskej armády. Toto jeho varovanie prišlo niekoľko hodín po tom, čo posledný štart balóna nakrátko prerušil lety na letisku Inčeon. Krátko po tom, ako KĽDR v máji vypustila balóny s odpadkami, Soul pozastavil vojenskú dohodu s Pchjongjangom a znova spustil propagandistické vysielanie z reproduktorov pozdĺž hranice.

Vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou sú na jednom z najnižších bodov za posledné roky, pričom Severná Kórea nedávno oznámila, že na svojej južnej hranici rozmiestni 250 zariadení na odpaľovanie balistických rakiet.

Jadrový test

KĽDR okrem toho začiatkom septembra po prvý raz zverejnila snímky svojho zariadenia na obohacovanie uránu: vidieť vodcu Kim Čong-una počas príhovoru, v ktorom žiadal viac centrifúg na obohacovanie uránu na posilnenie jadrového arzenálu KĽDR. KĽDR, ktorá vykonala svoj prvý jadrový test v roku 2006 a je pod mnohými sankciami OSN za svoje zbrojné programy, doteraz nikdy nezverejnila podrobnosti o svojom zariadení na obohacovanie uránu, podotkla AFP.

Poradca juhokórejského prezidenta pre národnú bezpečnosť Šin Won-sik v pondelok pripustil, že KĽDR by mohla uskutočniť svoj siedmy jadrový test, a to "kedykoľvek, keď Kim Čong-un dá zelenú... vrátane obdobia pred prezidentskými voľbami v USA alebo po nich", cituje AFP.

Viac o téme: VarovanieBalónyKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu