Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Severná Kórea otestovala novú balistickú raketu: Má mať silnejšiu bojovú hlavicu

Severná Kórea vypálila balistickú raketu
Severná Kórea vypálila balistickú raketu (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHOJNGJANG - Severná Kórea oznámila, že otestovala novú balistickú raketu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské médiá. Podľa nich má nová raketa silnejšiu bojovú hlavicu. KĽDR otestovala aj upravenú raketu s plochou dráhou letu. Japonsko a Južná Kórea už skôr informovali, že ich systémy zaznamenali vypálenie dvoch rakiet krátkeho doletu.

Podľa štátnych médií KĽDR sa na raketovom teste zúčastnil aj severokórejský vodca Kim Čong-un. Ten povedal, že KĽDR musí udržiavať veľmi silné útočné kapacity konvenčných zbraní a ďalej rozvíjať svoj jadrový arzenál.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Južná Kórea a Japonsko informovali o dvoch vypálených strelách z východného pobrežia KĽDR. Rakety pravdepodobne dopadli do vôd medzi Kórejským polostrovom a Japonskom, uviedla japonská pobrežná stráž. Podľa japonskej televízie NHK dopadli mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

Rozvojom a testovaním vojenských rakiet KĽDR porušuje rezolúcia OSN. Bezpečnostná rada OSN sa však nedokáže zhodnúť na tvrdšom postupe proti Severnej Kórei kvôli postoju Ruska a Číny. Obe tieto krajiny majú ako stáli členovia Bezpečnostnej rady právo veta.

Severná Kórea za posledné dva roky výrazne navýšila počet raketových testov a prehĺbila vojenskú spoluprácu s Ruskom, ktoré od roku 2022 vedie vojenskú agresiu voči Ukrajine. Spojené štáty či Južná Kórea sa obávajú, že by Rusko mohlo pomáhať KĽDR s rozvojom zbraní.

Viac o téme: Balistická raketaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu