Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Volebné miestnosti otvorené: V Česku sa začal druhý deň krajských a senátnych volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb. Informuje portál Novinky.cz a ČT24.

Volebné miestnosti zavrú v sobotu o 14.00h. Následne sa začne sčítavanie hlasov a kompletné výsledky by mali byť známe v nedeľu večer. Víťazi v jednotlivých krajoch však môžu byť zrejmí už o niekoľko hodín skôr, píšu Novinky.cz.

archívne video

Žiga prevzal zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Počas piatka sa volieb zúčastnila približne pätina voličov, čo je menej ako pred štyrmi rokmi. Vtedy sa účasť pohybovala medzi 20 a 30 percentami. Volebná účasť sa však v jednotlivých častiach krajiny výrazne líši.

Na niektorých miestach prišlo k volebným urnám približne 15 percent voličov, zatiaľ čo na iných to bola až tretina. Veľmi nízky záujem sprevádzal voľby v mnohých obciach na Jeseníkoch, ktoré boli zničené ničivou povodňou.

Voľby do krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu sa konajú v piatok a v sobotu. V krajských voľbách sa hlasuje všade okrem Prahy, o priazeň voličov sa v nich uchádza približne 8000 kandidátov. Senátne voľby sa konajú v 27 z celkových 81 obvodov naprieč republikou a kandiduje v nich 169 ľudí.

Viac o téme: VoľbyČeskoVolebné miestnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu