Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút: Veliteľ Hizballáhu Ákil zahynul

Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút. AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (4)
Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút. (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

BEJRÚT - Izraelská armáda v piatok popoludní oznámila, že podnikla letecký útok na libanonské hlavné mesto Bejrút. Útok sa odohral na predmestí Dáhíja na juhu mesta, ktoré je známe ako bašta militantného proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh.

Aktualizované 18:50 Vysokopostavený veliteľ a jeden zo zakladajúcich členov proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Ibráhím Ákil zahynul v piatok pri izraelskom útoku v Bejrúte, oznámil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Obeťami útoku je údajne približne desať ďalších predstaviteľov hnutia. Informujú o tom agentúry AFP a DPA. "Na základe presných spravodajských informácií uskutočnili stíhačky izraelského letectva cielený útok v oblasti Bejrútu, pričom zlikvidovali Ibráhíma Ákila, veliteľa jednotky Radwán" spolu s ďalšími "vysokopostavenými členmi operačnej siete a velenia" jednotky Radwán, uviedla armáda vo vyhlásení. 

"Cieľom tejto eliminácie je chrániť občanov Izraela," povedal hovorca armády a dodal, že Izrael sa nesnaží o eskaláciu v regióne, píše agentúra Reuters. Podľa spravodajského portálu The Times of Israel (TOI) Hagari uviedol, že členovia Hizballáhu sa zhromaždili v obytnej budove v Dahíji a civilistov používali ako živé štíty. V budove sa údajne stretli, aby koordinovali "teroristické aktivity proti izraelským civilistom".

Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút.
Zobraziť galériu (4)
Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút.  (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

Bližšie detaily nateraz nie sú známe, izraelská armáda prisľúbila zverejniť ich neskôr, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI). TOI doplnil, že ide len o tretí prípad od začiatku vojny v Pásme Gazy vlani v októbri, čo izraelská armáda podnikla nálety v Bejrúte: v júni tak pri nálete na libanonskú metropolu prišiel o život vojenský šéf Hizballáhu Fuád Šukr a predtým v januári zahynul pri útoku zástupca vodcu Hamasu Sálih Arúrí.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa izraelskej armády bol útok na Bejrút "cielený". Reuters s odvolaním sa na dva bezpečnostné zdroje uviedol, že bol zameraný na vysokopostaveného predstaviteľa Hizballáhu. Nad miestom útoku bolo podľa očitých svedkov vidno stúpať hustý oblak dymu. Obyvatelia tejto časti mesta predtým počuli hlasný výbuch.

Terčom cieleného útoku bol údajne Ákil

Terčom piatkového izraelského útoku na južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút bol vysokopostavený veliteľ proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Ibráhím Ákil, informovali v piatok viaceré izraelské médiá, ktoré sa odvolali na bezpečnostné zdroje. Nateraz nie je známe, či bol Ákil pri útoku aj zabitý, doplnila agentúra DPA.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva medzičasom informovalo, že piatkový útok na južné predmestie Bejrútu si vyžiadal osem obetí a najmenej 59 zranených vrátane ôsmich v kritickom stave. Ákil je považovaný za jedného zo zakladajúcich členov Hizballáhu. Bol aktívny najmä vo vojenskom krídle tejto proiránskej šiitskej organizácie.

Podľa informácií z Bejrútu Ákila len v piatok prepustili z nemocnice, kde sa zotavoval zo zranení, ktoré utrpel pri koordinovanom útoku na elektronické zariadenia príslušníkov Hizballáhu. Tieto útoky na pejdžery a vysielačky, ktoré príslušníci Hizballáhu používali na komunikáciu, sa pripisujú Izraelu. K útoku na Bejrút došlo zhruba v čase, keď libanonský premiér Nadžíb Míkátí odsúdil Izrael za to, že neberie ohľad na žiadne humanitárne, právne alebo morálne hodnoty. Míkátí to uviedol na margo spomínaných útokov z utorka a stredy.

Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút.
Zobraziť galériu (4)
Izraelská armáda podnikla útok na Bejrút.  (Zdroj: TASR/AP/Bilal Hussein)

Nálety v Bejrúte

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) doplnil, že piatkový útok je od začiatku vojny v Pásme Gazy len tretím v poradí, keď izraelská armáda podnikla nálety v Bejrúte: v júni pri nálete na libanonskú metropolu prišiel o život vojenský šéf Hizballáhu Fuád Šukr a predtým v januári zahynul pri útoku zástupca vodcu Hamasu Sálih Arúrí.

Viac o téme: útok IzraelLibanonBejrútHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu