Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izrael chce rozšíriť vojnu z Pásma Gazy do Libanonu, tvrdí Turecko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

ANKARA - Turecko vo štvrtok obvinilo Izrael, že prostredníctvom vlny výbuchov, ktoré v utorok a stredu zasiahli príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, sa snaží vojnu v Pásme Gazy rozšíriť aj do Libanonu, informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Táto eskalácia v regióne je znepokojivá," povedal turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan pre štátnu televíznu stanicu TRT. "Vidíme, ako Izrael postupne stupňuje svoje útoky voči Libanonu," dodal. Pri výbuchoch v Libanone podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva za dva dni prišlo o život 37 ľudí a 2900 utrpelo zranenia. Bezprecedentnú operáciu, pri ktorej vysielačky a pagery operatívcov Hizballáhu vybuchovali na uliciach, v supermarketoch či na pohreboch, Izrael nekomentoval.

Turecko z výbuchov obvinilo Izrael

Izraelský minister obrany Joav Galant však v stredu s odkazom na situáciu na izraelsko-libanonskej hranici vyhlásil, že "ťažisko sa presúva na sever". Turecko z výbuchov obvinilo Izrael. "Dospeli sme do bodu, keď sú tieto izraelské operácie čoraz provokatívnejšie a Irán, Hizballáh a im blízke skupiny nemajú na výber a musia reagovať," povedal Fidan.

Rozsiahly útok na Izrael

Proiránsky Hizballáh je spojencom palestínskeho militantného zoskupenia Hamas, ktoré 7. októbra 2023 uskutočnilo rozsiahly útok na Izrael a ten s ním odvtedy vedie vojnu. Od začiatku vojny v Gaze dochádza k častým zrážkam medzi Hizballáhom a izraelskou armádou, pri ktorých zahynuli stovky ľudí v Libanone a desiatky v Izraeli.

Viac o téme: VojnaTureckoIzraelLibanonPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu