Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Stále veríme v diplomatické riešenie konfliktu na Blízkom východe, uviedol Biely dom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON - Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Libanonom sa dá stále vyriešiť diplomatickou cestou. Hovorkyňa amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová to uviedla v reakcii na nedávne výbuchy pagerov a vysielačiek v Libanone, ktoré používali členovia militantného hnutia Hizballáh. Z útoku je upodozrievaný Izrael. Informuje Reuters a AFP.

"Prezident naďalej zastáva názor, že by sme mali byť optimistickí a že diplomatické riešenie je najlepšou cestou." uviedla hovorkyňa na tlačovej konferencii. Poukázala na to, že situáciu v regióne by v budúcnosti mohlo upokojiť najmä uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

K výbuchom pagerov a vysielačiek došlo v utorok a v stredu v rôznych častiach Libanonu. Celkovo pri nich prišlo o život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3000 osôb. Predpokladá sa, že za útokmi stojí Izrael. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh vo štvrtok tieto útoky označil za "vyhlásenie vojny".

Viac o téme: Biely domIzraelLibanonBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu