Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Maďarsko nezaplatí pokutu za porušenie azylových pravidiel Európskej únie

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko nezaplatí pokutu uloženú Súdnym dvorom EÚ (SDEÚ) za porušenie úniových azylových pravidiel. Budapešť začala rokovania o implementácii uvedeného rozsudku s cieľom, aby pokuta vo výške jeden milión eur denne bola zrušená. Podľa webového portálu magyarhirlap.hu to uviedol vo štvrtok v Štrasburgu maďarský minister zodpovedný za európske záležitosti János Bóka, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Minister po schôdzke Výboru Európskeho parlamentu pre ústavné veci (AFCO) pripomenul, že SDEÚ v polovici júna vyniesol rozsudok uhradiť 200 miliónov eur a dodatočný jeden milión eur denne z dôvodu, že Maďarsko nesplnilo úniové azylové smernice. Ako dodal, začali sa rokovania o implementácii rozsudku s komisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou, ktorej Bóka jasne povedal, že Maďarsko uloženú pokutu nezaplatí.

Maďarsko má snahu problém vyriešiť

"Dohodli sme sa na kanáloch, ktorými budú prebiehať ďalšie diskusie o výkone rozsudku. Zostavili sme harmonogram, podľa ktorého budú rokovania pokračovať," spresnil Bóka. Zdôraznil, že Maďarsko má snahu problém vyriešiť a ukončiť pokutu milión eur denne. "Postoj Maďarska vo vzťahu k implementácii rozsudku o migrácii je zadefinovaný politickou vôľou vyjadrenou v ľudovom hlasovaní, národnej konzultácii a vo voľbách," zdôraznil Bóka s poznámkou, že vláda k takémuto postoju má jednoznačné a jasné splnomocnenie od občanov.

Hlavným cieľom rokovania bolo prezentovať priority maďarského predsedníctva

Maďarský minister k schôdzke výboru, ktorá sa konala počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu, uviedol, že hlavným cieľom rokovania bolo prezentovať priority maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. "Väčšina otázok členov výboru sa však týkala maďarskej vnútropolitickej situácie a bola otvoreným politickým útokom proti Maďarsku a jeho ľudu, a to - žiaľ - aj zo strany maďarskej ľavicovo-liberálnej opozície," dodal.

Viac o téme: MaďarskoEurópska úniaAzylové pravidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu