Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania migračných pravidiel EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Na obmedzenie nelegálnej migrácie sú potrebné drastické opatrenia. Preto Maďarsko požiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel Európskej únie, ako to avizovalo aj Holandsko. Podľa servera hirado.hu to oznámil v stredu v Štrasburgu minister zodpovedný za záležitosti Európskej únie János Bóka.

Maďarská vláda bola informovaná o tom, že vláda Holandska avizovala žiadosť o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel EÚ, povedal Bóka. "Potrebu razantných opatrení na obmedzenie nelegálnej migrácie vidí aj maďarská vláda, preto chce urobiť podobný krok," dodal.

archívne video

Polícia realizuje akciu zameranú na nelegálnu migráciu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Aj Maďarsko žiada o výnimku z uplatňovania azylových a migračných pravidiel, ak to novela základnej zmluvy EÚ umožňuje. Urobíme potrebné právne a administratívne kroky," povedal Bóka, ktorý súčasne podčiarkol, že Maďarsko je samozrejme odhodlaným členom schengenského priestoru a ním zostane aj v budúcnosti.

Holandská vláda v stredu predložila Európskej komisii (EK) oficiálnu žiadosť o výnimku v novom pakte o azyle a migrácii, ktorý vstúpi do platnosti v roku 2026. Ministerka pre migráciu Marjolein Faberová v liste EK napísala, že nová holandská vláda chce "drasticky" obmedziť migráciu do Holandska, aby mohla naďalej plniť svoje ústavné povinnosti v oblasti riešenia problémov bývania, zdravotnej starostlivosti a vzdelávania.

Viac o téme: VýnimkaMaďarskoEurópska úniaJános BókaMigračné pravidlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu