Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Povodňová situácia v Maďarsku je vážna, ale krajina je v bezpečí, tvrdí Orbán

Viktor Orbán AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko je napriek vážnosti povodňovej situácie v bezpečí, vyhlásil vo štvrtok predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého je na ochranu pred povodňami dostatok zdrojov i ľudí. Informuje agentúra MTI.

"Ochrana Budapešti je zabezpečená. Do stredy večera boli vybudované obranné línie, ktoré chránia až do výšky 900 centimetrov," povedal Orbán a dodal, že to je viac než doterajšia rekordná hladina Dunaja. Účinne chránia v hlavnom meste aj najcitlivejšie oblasti, akou je napríklad okolie Margitinho ostrova (Margitsziget) či podchod na Batthyányovom námestí, podčiarkol premiér.

archívne video

Hladina Dunaja v Bratislave v utorok ráno, zaplavené sú viaceré časti (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V piatok budú podľa jeho slov musieť byť uzavreté niektoré úseky štátnej cesty číslo 2 vedúcej do Vacova. V obci Kismaros vznikla v stredu kritická situácia, ale nasadením armády sa podarilo posilniť ochranu.

Ak nenastane mimoriadna udalosť či nehoda, bude možné udržať pod kontrolou túto povodňovú vlnu, ktorá by mala opustiť Maďarsko v polovici budúceho týždňa, dodal Orbán, ktorý situáciu aj naďalej označil za vážnu a zložitú.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Aktuálne prebieha v Maďarsku siedmy deň protipovodňovej ochrany. Rieka Litava bude kulminovať pri meste Mosonmagyaróvár dopoludnia a očakáva sa rekordne vysoká hladina. Dunaj bude kulminovať v oblasti Dunaremete. Povodňová vlna sa pohybuje rýchlosťou 50-55 kilometrov za jeden deň. Rýchlosť pokles hladín v Rakúsku sa spomalila a to je podľa slov Orbána vážnou hrozbou.

Podľa riaditeľa Celoštátnej vodohospodárskej inšpekcie Istvána Lánga Dunaj bude kulminovať pri Komárome v piatok a v Budapešti v sobotu.

Viac o téme: PovodeňMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu