Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šéf diplomacie Európskej únie Borrell odsúdil výbuchy pagerov v Libanone

Josep Borrell Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRUSEL - Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell v stredu odsúdil výbuchy komunikačných zariadení (pagerov) libanonského militantného hnutia Hizballáh, z ktorých táto skupina obvinila Izrael.

"Túto situáciu považujem za mimoriadne znepokojujúcu. Môžem len odsúdiť tieto útoky, ktoré ohrozujú bezpečnosť a stabilitu Libanonu a zvyšujú riziko eskalácie v regióne," uviedol Borrell vo vyhlásení.Izrael tlačí celý Blízky východ na pokraj regionálneho vojnového konfliktu, uviedol v stredu jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

K útoku sa vyjadril aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý počas telefonického rozhovoru s libanonským premiérom Nadžíbom Míkátím vyjadril smútok nad obeťami výbuchov. Erdogan označil pokusy Izraela o rozšírenie konfliktu za nebezpečné a zdôraznil, že úsilie o jeho zastavenie bude pokračovať.

Počas utorkových výbuchov pagerov v Libanone zahynulo už 12 ľudí vrátané zdravotníkov, uviedol v stredu libanonský minister zdravotníctva. Medzi mŕtvymi je aj osemročné dievča a 11-ročný chlapec. Zranenia celkovo utrpelo 2750 až 2800 osôb, pričom 300 z nich je v kritickom stave.

Viac o téme: IzraelLibanonJosep BorrellPager
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu