Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Libanone vybuchli vysielačky! Zranenia utrpelo vyše 100 ľudí: Explodovali aj solárne panely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

BEJRÚT - K ďalším výbuchom došlo v stredu v Libanone vrátane metropoly Bejrút aj iných miest. Libanonské bezpečnostné zdroje potvrdili agentúre DPA, že explodovali vysielačky príslušníkov hnutia Hizballáh. Aj podľa informácií od zdrojov z Hizballáhu sa výbuchy týkajú "bezdrôtových zariadení, ako sú vysielačky".

Libanonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že pri stredajších výbuchoch utrpelo zranenia vyše 100 ľudí. K výbuchom vysielačiek došlo v stredu popoludní na juhu Libanonu a na južných predmestiach Bejrútu, informoval zdroj z prostredia bezpečnosti a svedok, píše agentúra Reuters. Najmenej jedna explózia sa odohrala v blízkosti miesta konania pohrebu, ktorý zorganizoval Hizballáh pre obete výbuchov z predchádzajúceho dňa.

archívne video

Výbuch auta v Moskve (Zdroj: rbc.ru)

Vysielačky zakúpil Hizballáh podľa zdroja z prostredia bezpečnosti pred piatimi mesiacmi, teda v podobnom čase ako pagery, ktoré v Libanone vybuchovali v utorok. V utorok na viacerých miestach v Libanone koordinovane vybuchli stovky osobných komunikačných zariadení, tzv. pagerov. Zranenia utrpelo približne 2800 ľudí a najmenej 12 ľudí zraneniam podľahlo. Medzi zranenými boli údajne mnohí príslušníci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorí z Libanonu bojujú proti Izraelu, existuje preto podozrenie, že za útokmi stojí Izrael.

Výbuchy majú najmenej deväť obetí

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP. Podľa zdroja blízkeho hnutiu Hizballáh vybuchovali vysielačky používané jeho príslušníkmi v Bejrúte, štátne médiá zase hlásili podobné výbuchy na juhu a východe Libanonu. To, že išlo o vysielačky, potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva.

V Bejrúte a na juhu krajiny údajne došlo aj k výbuchom solárnych panelov na domoch, píše agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu libanonskú tlačovú agentúru. Pri týchto explóziách utrpelo zranenia najmenej jedna osoba. Niekoľko výbuchov otriaslo pohrebom na juhu Bejrútu, zorganizovaného pre troch príslušníkov Hizballáhu a dieťa, ktorí prišli o život v utorok pri výbuchoch pagerov, informoval novinár z agentúry AP, ktorý sa na pohrebe zúčastnil.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení, píše agentúra Reuters. Taiwanská firma vyrábajúca pagery Gold Apollo v stredu vyhlásila, že model pagerov použitý pri útoku proti Hizballáhu vyrobila spoločnosť BAC Consulting so sídlom v Budapešti a že ona maďarskej spoločnosti iba poskytla licenciu na svoju značku, pričom s výrobou nemala nič spoločné. 

Spoločnosť BAC Consulting na telefonáty a e-maily agentúry Reuters v stredu nereagovala. "Maďarské orgány zistili, že predmetná spoločnosť je sprostredkovateľská spoločnosť, ktorá v Maďarsku nemá žiadnu výrobňu ani inú prevádzkareň," uviedol hovorca vlády Zoltán Kovács na sociálnej sieti Facebook. "V Maďarsku má na uvedenej adrese jedného prevádzkového riaditeľa a zmieňované zariadenia nikdy neboli v Maďarsku," dodal. Maďarské orgány národnej bezpečnosti budú na ďalšom vyšetrovaní spolupracovať so všetkými zapojenými službami medzinárodných partnerov a partnerskými organizáciami, uviedol Kovács s tým, že daná otázka nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. 

Boli vybavené nástražným systémom s vysokovýbušným materiálom

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek. Libanon začal explózie, ktoré sa pripisujú Izraelu, vyšetrovať v utorok, uviedol súdny predstaviteľ a dodal, že bezpečnostné zložky pracujú na identifikácii ich príčiny.      

Utorkové výbuchy pagerov zranili vyše 2800 ľudí a vyžiadali si 12 obetí. Nová vlna výbuchov vysielačiek a solárnych panelov v stredu mala za následok deväť obetí a 300 ľudí utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva. "Údaje naznačujú, že zariadenia boli predprogramované, aby sa odpálili, a obsahovali výbušniny umiestnené vedľa batérie," povedal na margo utorkových výbuchov predstaviteľ bezpečnostných zložiek pod podmienkou anonymity.

Niektoré vybuchnuté zariadenia podľa tohto zdroja preskúmali, avšak "väčšina z nich bola zničená a zhorela". Podľa neho je nepravdepodobné, že by lítiové batérie v zariadeniach explodovali v dôsledku prehriatia.  "Výbuch lítiových batérií vyvolá incident typu požiar... ktorý spôsobí menšie popáleniny, avšak výbuchy týchto zariadení spôsobili vysokovýbušné materiály," povedal pre agentúru AFP.

Obvinil Izrael

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia, píše agentúra AFP. Hamas vo vyhlásení uviedol, že stredajší útok "teraz ohrozuje bezpečnosť a stabilitu regiónu".  

Útoky, ktoré Izrael nekomentoval, vyvolali opätovné obavy, že konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom by mohol vyústiť do vojny. Izrael začal v stredu preventívne presúvať viac jednotiek k hraniciam s Libanonom, informoval zdroj z armádneho prostredia pod podmienkou anonymity.  Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil v stredu začiatok "novej fázy" vojny. Podľa neho sa po mesiacoch bojov proti militantom z hnutia Hamas v Pásme Gazy "ťažisko presúva na sever". Cieľom armády je "zaistiť bezpečný návrat obyvateľov miest na severe Izraela do ich domovov", citoval ministra denník The Times of Israel. 

Podobný prísľub urobil v stredu aj premiér Benjamin Netanjahu. Podľa izraelského náčelníka generálneho štábu Herciho Haleviho je izraelská armáda pripravená pre to urobiť všetko potrebné. "Stále máme veľa možností, ktoré sme ešte nevyužili," povedal. "Nezabudli sme na rukojemníkov a nezabudli sme ani na naše úlohy na juhu," zdôraznil Galant.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal masaker vyše 1200 ľudí, ktorých 7. októbra zabili v priľahlých oblastiach Izraela bojovníci Hamasu, Palestínskeho islamského džihádu a ďalších ozbrojených palestínskych skupín. Izrael na udalosť odpovedal rozsiahlymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou v Pásme Gazy, ktorá trvá doteraz a zahynulo pri nej vyše 41.000 ľudí. Od začiatku vojny v Gaze pred takmer rokom dochádza k častým zrážkam medzi Hizballáhom a izraelskou armádou. Desaťtisíce ľudí na oboch stranách libanonsko-izraelskej hranice museli utiecť zo svojich domovov.

Viac o téme: VysielačkyLibanonVýbuchZranenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu