Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Sprisahanie bolo pripravované niekoľko mesiacov: Výbušný materiál do pagerov v Libanone ukryl Izrael

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

BEJRÚT - Izrael ukryl výbušný materiál do pagerov, ktoré si pred niekoľkými mesiacmi u taiwanského výrobcu Gold Apollo objednalo libanonské militantné hnutie Hizballáh. S odvolaním sa na nemenovaných amerických a ďalších predstaviteľov to napísal denník The New York Times (NYT). Taiwanská spoločnosť ale následne uviedla, že pagery nevyrobila. Vysokopostavený zdroj libanonských bezpečnostných zložiek agentúre Reuters povedal, že za explóziami stála izraelská tajná služba Mossad.

Tisíce pagerov, osobných komunikačných zariadení, v Libanone explodovali v utorok, pričom zabili najmenej deväť ľudí a na 2750 zranili. Pagery podľa Reuters využívali príslušníci libanonského militantného hnutia Hizballáh, vrátane jeho bojovníkov i zdravotníkov.Libanonská vláda aj Hizballáh už skôr prisúdili útok Izraelu. Ten záležitosť nekomentoval.Pagery vyrobené na Taiwane spoločnosťou Gold Apollo podľa zdrojov NYT zachytili izraelské tajné služby predtým, ako dorazili do Libanonu. Do každého zariadenia umiestnili výbušninu vážiacu niekoľko desiatok gramov a zabudovali doň spínač, ktorým mohli pager na diaľku odpáliť.

Majitelia pagerov v utorok okolo 15.30 h miestneho času (14.30 h SELČ) dostali správu, ktorá zdanlivo pochádzala od Hizballáhu. Namiesto toho ale odpálila výbušninu, povedali NYT dvaja nemenovaní činitelia."Výrobok nebol náš. Mal na sebe len našu značku, "povedal dnes skoro ráno šéf Gold Apollo a dodal, že aj jeho firma sa stala obeťou incidentu. Zničené pagery mali na snímkach analyzovaných Reuters nálepky vo formáte zodpovedajúcom Gold Apollo.

Agentúre Reuters niekoľko nemenovaných zdrojov oznámilo, že sprisahanie zrejme Izrael pripravoval niekoľko mesiacov. Anonymný libanonský bezpečnostný zdroj potom tiež uviedol, že Hizballáh si objednal 5000 pagerov pri Gold Apollo a dostal ich tento rok na jar."Mossad do zariadenia vložil plošný spoj s výbušným materiálom, ktorý prijíma kód. Je veľmi ťažké odhaliť ho akýmkoľvek spôsobom. Dokonca ani žiadnym prístrojom či skenerom," povedal bezpečnostný zdroj agentúre Reuters.

Informácie NYT podľa agentúry AFP podporujú skoršie vyhlásenia niektorých odborníkov, podľa ktorých sa izraelským službám podarilo preniknúť do dodávateľského reťazca Hizballáhu a útok naplánovať. O podobnom scenári s odvolaním sa na svoje zdroje hovorila v utorok tiež stanica Sky News Arabia. Stanica Al-Džazíra s odvolaním sa na libanonský bezpečnostný zdroj uviedla, že k jednotlivým pagerom bolo pripevnených asi 20 gramov trhaviny a že zariadenie bolo dovezené pred piatimi mesiacmi.

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo popiera, že by vyrobila pagery pre Hizballáh

Taiwanská spoločnosť Gold Apollo v stredu poprela správy, že vyrobila vreckové komunikačné zariadenia - tzv. pagery - používané členmi proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ktoré v utorok vybuchovali v rukách ich používateľov v Libanone. Spoločnosť tvrdí, že pagery vyrobil európsky držiteľ licencie. Podľa agentúry Reuters to v stredu novinárom oznámil zakladateľ spoločnosti Hsu Čching-kchuang.

Agentúra Reuters pritom vo svojej správe napísala, že analyzovala fotografie pagerov zničených alebo poškodených výbuchmi a zistila, že formát zariadenia a nálepky na ich zadnej strane zodpovedajú pagerom vyrobeným spoločnosťou Gold Apollo.Podľa nemenovaného vysokopostaveného libanonského bezpečnostného zdroja si Hizballáh od taiwanskej spoločnosti Gold Apollo objednal 5000 takýchto zariadení.Hsu však tvrdí, že dané pagery vyrobila spoločnosť v Európe, ktorá má právo používať značku taiwanskej firmy. Neuviedol, o ktorú firmu ide, ale dodal, že obeťou incidentu je aj spoločnosť Gold Apollo, keďže utrpela jej povesť.Výbuchy pagerov používaných členmi Hizballáhu po celom Libanone sa zdajú byť rozsiahlym, koordinovaným útokom pripisovaným Izraelu proti tejto Iránom podporovanej militantnej skupine.

Z medializovaných správ vyplýva, že výbušný materiál bol implantovaný v blízkosti batérie a aktivovaný bol na diaľku.Pri výbuchoch prišlo o život najmenej deväť ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.Palestínske radikálne hnutie Hamas, bojujúce s Izraelom vo vojne v Pásme Gazy, označilo výbuchy pagerov za eskaláciu, ktorá privedie židovský štát k porážke. Aj Hizballáh, ktorý v tomto konflikte podporuje Hamas, prisľúbil, že Izrael stihne za túto agresiu spravodlivý trest.

Zariadenia boli vyrobené v Maďarsku

Taiwanská firma Gold Apollo tvrdí, že pagery, ktoré v utorok v Libanone zabili najmenej deväť ľudí a takmer 3000 osôb zranili, vyrobila firma BAC Consulting so sídlom v Budapešti. Gold Apollo dnes podľa agentúry AP uviedla, že mala s touto maďarskou spoločnosťou zmluvu, ktorá ju oprávňovala používať jej značku.

"Na základe dohody o spolupráci sme dali oprávnenie firme BAC používať našu obchodnú značku na predaj výrobkov v určených regiónoch, ale za dizajn a výrobu produktov nesie výhradnú zodpovednosť spoločnosť BAC," uviedla Gold Apollo vo vyhlásení. Jej vedenie dnes tiež novinárom podľa AP povedalo, že táto zmluva trvala predchádzajúce tri roky a umožňovala aj výrobu pagerov. BAC Consulting je podľa svojich internetových stránok poradenská firma.

Viac o téme: IzraelLibanonVýbuchPagery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu