Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Desivé odhalenie z Francúzska: Muž spolu s desiatkami ďalších mužov roky zneužíval vlastnú manželku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúz Dominique Pelicot (71) sa v utorok pred súdom v meste Avignon priznal, že takmer desať rokov opakovane podával svojej manželke sedatíva, aby ju potom - omámenú - on a desiatky ďalších mužov znásilňovali.

"Som sexuálny násilník, rovnako ako ostatní v tejto miestnosti," povedal Pelicot vo svojej prvej výpovedi na súde v Avignone s odkazom na 50 spoluobvinených, ktorých nalákal na internete, aby sa zúčastnili na sexuálnom zneužívaní jeho ženy. Tvrdí, že všetci vedeli, do čoho idú."Ľutujem, čo som urobil, a prosím o odpustenie, aj keď je to neodpustiteľné," dodal s tým, že jeho už bývalá manželka Gisele, ktorá bola na súde prítomná, "si to nezaslúžila".

Polícii sa nateraz podarilo zistiť 92 prípadov znásilnenia spáchaných 72 mužmi. Päťdesiat z nich bolo identifikovaných, obvinených a postavených pred súd spolu s Pelicotom. Ide o mužov vo veku 26-74 rokov.Pelicot podľa obvinení v rokoch 2011-20 podával svojej manželke lieky proti úzkosti, aby ju mohol spolu s ostatnými mužmi znásilniť, väčšinou v ich dome v mestečku Mazan na juhu Francúzska. K obvineniam sa priznal, no v procese, ktorý začal už 2. septembra, prehovoril prvýkrát až v utorok.

Spomínal na ťažké detstvo

Vo svojej výpovedi spomínal na ťažké detstvo, počas ktorého sa jeho rodičia navzájom "napádali". V deviatich rokoch sa podľa svojich slov sám stal obeťou sexuálneho násilia a neskôr ako učeň na stavbe bol donútený zúčastniť sa na skupinovom znásilnení ženy, ktorú označil za zdravotne postihnutú. "Tieto traumatizujúce udalosti som si vždy nosil so sebou. Takým sa človek nenarodí, stane sa ním," povedal so zaslzenými očami.

Tento prípad šokoval Francúzsko a vyvolal aj demonštrácie na podporu obete - v súčasnosti 71-ročná Gisele Pelicotová sa stala symbolom boja proti sexuálnemu násiliu.Ona sama sa o konaní svojho manžela dozvedela až v roku 2020 od polície, ktorá vyšetrovala iný jeho skutok. Išlo o prípad, keď Dominiqua Pelicota ochranka v nákupnom centre prichytila pri natáčaní videí pod dámskymi sukňami a odovzdala ho polícii.

Viac o téme: ZnásilnenieFrancúzskoManželka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu