Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Francúzsky premiér signalizoval väčšie zdanenie bohatých

Michel Barnier
Michel Barnier (Zdroj: TASR/Sarah Meyssonnier/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky premiér Michel Barnier dnes signalizoval možné zvýšenie daní najbohatším obyvateľom krajiny a niektorým veľkým korporáciám s cieľom zlepšiť stav verejných financií. Zdôraznil pritom, že nemieni zvyšovať dane chudobnejším vrstvám a strednej triede. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

"Naša krajina sa nachádza vo veľmi vážnej situácii - zadlženie predstavuje tri bilióny eur a ročne musíme platiť úroky 50 miliárd eur ," uviedol Barnier. "Je potrebné udržať dôveryhodnosť Francúzska (na medzinárodných finančných trhoch)," vyhlásil tiež.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Francúzsky prezidentský palác predstavil novú stredopravú vládu v sobotu, teda viac ako dva mesiace po predčasných parlamentných voľbách. Nie je však isté, ako dlho sa vláda, ktorú Barnier zostavoval vyše dvoch týždňov počas komplikovaných rokovaní, udrží.

Predčasné parlamentné voľby v júli síce vyhralo zoskupenie ľavicových strán, ale v novej vláde zasadli hlavne politici z centristického zoskupenia prezidenta Emmanuela Macrona a konzervatívni Republikáni. Ľavici v nej nepripadla žiadna významnejšia úloha. Vláde, ktorá má 39 členov, tak hrozí, že jej nedôveru vyslovia ľavica aj krajná pravica.

Viac o téme: BohatíZdanenieFrancúzskoMichel Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu